Családtagjai és ügyvédje közlése szerint meghalt egy szivárogtató, aki azzal vádolt meg egy Boeing-beszállítót, hogy figyelmen kívül hagyta a 737 MAX gyártási hibáit.

Joshua Dean, a Spirit AeroSystems egykori alkalmazottja, aki azt állította, hogy bosszúból elbocsátották, miután felhívta a figyelmet a cég kansasi üzemében uralkodó laza szabályokra, kedden egy gyors lefolyású betegség következtében elhunyt.

A Spirit AeroSystems szóvivője az Al Jazeerának arról beszélt, hogy a hirtelen veszteség lesújtotta a cégnél dolgozókat és gondolataik az elhunyt családjával vannak.

Dean édesanyja a múlt hónapban egy Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy fia „az életéért küzd”, miután tüdőgyulladást és agyvérzést kapott egy MRSA-fertőzést követően.

A Seattle Times azt írta, hogy 45 éves Dean korábban „jó egészségnek örvendett, és egészséges életmódjáról ismerték”.

A Spirit AeroSystems-et azóta vizsgálják, hogy kiderült: a cég építette azt az ajtólapot, amely egy 737 MAX 9-ből leszakadt repülés közben az Alaska Airlines 1282-es járatán.

Dean panaszt nyújtott be a Spirit ellen a Szövetségi Légiközlekedési Hatóságnál, amelyben azt állította, hogy súlyos minőségi hiányosságok vannak a gyártóüzemében, és vallomást tett a társaság ellen indított részvényesi perben.

Dean februárban arról beszélt, hogy szerinte azért menesztették, hogy üzenetet küldjenek másoknak, akik azon gondolkodtak, hogy beszéljenek.

Ha túl hangos vagy, elhallgattatunk

– magyarázta a férfi.

Dean nem egészen két hónappal azután halt meg, hogy a Boeing egy másik szivárogtatóját, John Barnettet holtan találták, a dél-karolinai hatóságok szerint a férfi saját maga ellen fordította a fegyverét.

A 62 éves Barnett éppen egy Boeing elleni per közepén volt, miután állítása szerint szigorú megtorlásban részesült a Boeing 787 Dreamliner biztonsági problémáinak feltárása miatt.

A Boeing repülői szétesnek, de a repülőtaxikat az évtized végére összeszerelnék

Az amerikai repülőgépgyártó 2030-ig tervez beszállni a repülő autók üzletágába Ázsiában, hogy kihasználja a régió adta gyors, rövid távú utazások iránti keresletet.