Megtagadta a nyomozást a rendőrség a Mátrai Erőművel kapcsolatos iratok kiadása ügyében

Megtagadta a nyomozást a rendőrség a Mátrai Erőművel kapcsolatos iratok kiadása ügyében

A mátrai erőmű Visontán (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem nyomoz a rendőrség a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos iratok kiadásának ügyében. A dokumentumokat az Energiaügyi Minisztériumnak (EM) kellett volna kitakarás nélkül átadnia Tóth Bertalan MSZP-s parlamenti képviselőnek. A Kúria még januárban döntött úgy – emlékeztet a 444.hu –, hogy a tárcának el kell küldenie a mátrai erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos, 2019-2020-as MVM-határozatokat. A dokumentumokat azonban úgy küldték meg Tóthnak, hogy a sok kitakarás miatt lényegében csak a névelők látszódtak.

A képviselő a rendőrséghez fordult, azonban kérelmét elutasították, mert a hatóság szerint hiányzik a bűncselekmény gyanúja. Indoklásuk szerint a Kúria ítélete nem rendelkezett arról, hogy a közérdekű adatokat az esetleges minősített adatok kitakarása nélkül szükséges kiadni. Tóth nem ért egyet a rendőrség döntésével, ezért panaszt nyújtott be a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, hogy változtassák meg a feljelentést elutasító határozatot. Emellett megkérte az ügyészséget, hogy ha ez nem történik meg, rendeljenek el nyomozást.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg a Mátrai Erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért. Az állami tulajdonú MVM-nek akkoriban annyiért nem kellett, de nem sokkal később 17,4 milliárd forintért mégis csak megvette – már Mészárostól, aki így kis idő alatt megháromszorozta a pénzért az üzleten. Sőt, ennél is nagyobbat kaszált rajta, a veszteséges erőműből ugyanis a tulajdonosok addigra minden tartalékot kivettek. Tóth Bertalan 2021 óta próbál adatot szerezni a tranzakcióról, egyelőre sikertelenül.