Annak ellenére, hogy a magyar piac zárva tartott május elsején, a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben. A leggyakrabban emlegetett euróval szemben már a lélektani határnak tekinthető 390-es szintet is le tudta szakítani a jegyzés. Csütörtökön pedig tovább folytatódott a magyar fizetőeszköz erősödése, a cikk írásakor 388,87 az euró/forint árfolyam. Ilyen erős április 11. óta nem volt a forint, öt nap leforgása alatt 0,8 százalékos az erősödés.

Jól indult tehát a május a forintnak. Ebben nagy szerepet játszhat egyrészt az, hogy a Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó dollárkamaton, ez ugyanis előnyös a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is kedvező.

A szerdai 390-es határ nem is mérvadó, ugyanis szünnap révén nem túl sokan kereskedtek a forinttal. A tegnapi nap tehát az alacsony forgalomnak tudható be, ugyanakkor a mai (csütörtöki) számok már egy sokkal fundamentálisabb erősödést jeleznek.

Ahhoz, hogy a forint még ennél is feljebb törjön, további dollárgyengülésre lenne szükség, enélkül kérdéses, hogy folytatódik-e a pozitív tendencia.

Az euró/forint árfolyam alakulása az elmúlt egy évben
Az euró-forint árfolyam alakulása az elmúlt három hónapban
Kép: stooq.com

Az is elképzelhető, hogy ez csak egy kisebb javulás, és nem számíthatunk folytatódó trendre, az MBH Bank elemzői ugyanakkor a pénzintézet mai sajtótájékoztatóján arról beszéltek, hogy bár a korábban vártnál gyengébb forintra számítanak, az év végére 382,5 forintig erősödhet a hazai fizetőeszköz.

„Azért csökkentettük a korábbi prognosztizációt, mert annak kiadásakor arra lehetett számítani, hogy az export növekedése túlszárnyalja az importét az idei év során, azonban a gyenge külső konjunktúra hatására vélhetően alacsonyabb mértékű lesz az export bővülése, mint a fogyasztás fellendülése okozta importnövekedés. Emellett kockázatok merültek fel az uniós források feloldásával kapcsolatban is, melyre a piacok forint eladással reagáltak” – húzta alá Balog-Béki Márta, a pénzintézet szenior tőkepiaci elemzője.

Javuló tendencia?

Egy hosszabb időtávot vizsgálva már trendszerűnek is nevezhető a fizetőeszköz mozgása, jelenleg ugyanis az euró-forint keresztárfolyama 389,5-ön áll, míg öt napja még 393,5 volt ez a mutató.

erge
Az euró-forint árfolyam alakulása az elmúlt egy évben
Kép: stooq.com

Március végéig jelentős gyengülés látszott a magyar fizetőeszköz árfolyamában, ennek oka lehetett a jegybank és a nemzetgazdasági minisztérium közötti feszültség, így sokan joggal félhettek, hogy a jegybank nem tud teljesen szabadon eljárni, és ennek többek között a forintárfolyam látja kárát. Sokan váltottak emiatt forintot euróra, és azt is külföldi bankokba vitték.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint ugyanis a teljes lakossági bankbetét-állomány 12 százaléka van külföldön, és ez nem kis arány: ennyien nem bíznak a forintban és a hazai pénzügyi rendszerben.

Április elején indult meg a javulás, a felgyorsuló forinterősödést vélhetően leginkább a folyamatosan fennálló exporttöbblet biztosította, amely lehetővé teszi, hogy a lakosság további összegeket váltson át, persze ha megszűnnének azok az okok, amelyek ezeket kiváltják, talán még vissza is térne a pénzek egy része.

A mostani erősödésben a Fed-döntés mellett döntő elem lehet még, hogy a jegybank nemrég igen határozottan kiállt az árfolyam stabilitása mellett, jelezve, hogy nem tolerálja a gyengülést mint inflációnövelő hatást.

Ez a korábbiaknál határozottabb kijelentés volt, és az MNB-nek minden eszköze meg is van arra, hogy ezt érvényesítse. A devizatartalékok rekord magasságban, 46 milliárd eurón állnak az utolsó adat szerint, ami bőségesen lehetővé tesz akár közvetlen beavatkozást is a piacon.

Dollár-forint

Eközben az euró/dollár árfolyama 1,070-1,075 közé ment, ami áprilisban még az 1,06-os érték körül járt. Sőt, a forintnak sikerült a dollárral szemben is erősödnie, 363,5 forinton áll az árfolyam a cikk írásának időpontjában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!