Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes szövetsége, a Global Cancer Observatory legfrissebb kutatásának adatai szerint

Magyarországon 2022-ben közel ezer, 964 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, 482-en sajnos bele is haltak a betegségbe.

Lesújtó, hogy ez 100-zal több haláleset a Semmelweis Egyetem 2 évvel korábbi közléséhez képest. 

Leggyakrabban 30-35 éves korban ismerik fel ezt a betegséget, sajnos sokszor már előrehaladott állapotban. Az emlődaganatok esetében ez a szám jelenleg 8500 diagnosztizált beteg és 2200 haláleset évente.

Bár itthon 2002 óta ingyenesen érhető el a kétévenkénti emlőszűrés a 45-65 év közötti nők számára, mégis mindössze 30-40 százalékuk használja ki ezt a lehetőséget.

A népegészségügyi szakemberek szerint a 40 évnél idősebb nőknél az emlőrák miatti halálozások legalább 16 százaléka megelőzhető lenne kellő időben végzett mammográfiás vizsgálattal. 

Az OTP Egészségpénztár tagjainak több mint fele nő, akik tudatosan figyelnek egészségük megőrzésére a Pénztár friss adatai szerint. Míg 2023 első negyedévében 18 millió forint értékben vettek igénybe nőgyógyászati szűrővizsgálatokat OTP Egészségpénztári számlájukon keresztül, addig 2024 ugyanezen időszakában ez a szám szinte megduplázódott.

A mellrákszűrés tekintetében is jelentős volt a növekedés (ami a mammográfiát és/vagy a mellultrahang vizsgálatot foglalja magában). 2023 első negyedévében mintegy 8 millió forintot, 2024 azonos időszakában pedig 11 millió forintot költöttek erre a vizsgálatra a pénztártagok.

“Az OTP Egészségpénztár szolgáltatásai és a Foglaljorvost.hu időpontfoglaló felület minden pénztártagunknak segít, hogy időben eljusson a megfelelő orvoshoz vagy szakrendelésre. Ráadásul szolgáltató partnereink sok esetben 5-35 százalékos árkedvezményt is biztosítanak tagjainknak. De ahhoz, hogy a lehető legmagasabb összegű, akár 150 ezer forintos adó-visszatérítést kaphassák évente, fontos, hogy tudják, hogy

a befizetések 20 százalékán túl visszaigényelhető az orvosi javaslatra végzett szűrővizsgálatok árának 10 százaléka is, például a méhnyakrák és az emlőrák szűrésé.

Az adó-visszatérítés együttes maximuma 150 ezer forint lehet évente, azaz akár ennyivel többet fordíthatnak egészségükre az OTP Egészségpénztár tagjai” – emelte ki Budai József, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.