A babaváró támogatásért ígért gyerekek közel negyede nem született még meg

  • narancs.hu
  • 2024. május 2.

Belpol

Pedig lassan lejár az első határidő.

"Minden várakozást felülír a kormány családpolitikai csodafegyverének sikere" címmel jelentetett meg az Index interjút Hornung Ágnes családügyi államtitkárral, ami nem lenne különösebben érdekes a kormányzati sikerpropaganda közhírré tétele miatt, de mindeközben némi érdekességről is beszámolt.

Ezidáig nem adtak ki információt arról, hány párnak nem született gyereke azok közül, akik írásba adták, hogy a támogatásért cserébe gyereket vállalnak, most viszont ha nem is konkrét, de legalább körülbelüli számot osztott meg az államtitkár. Ez szerint

azoknak, akik a 2019 júliusában indult babaváró támogatás első fél évében vállalták, hogy legkésőbb 2024-ben gyerekük lesz, kevesebb mint negyedük nem igazolta még, hogy megszületett volna a gyerek.

A végleges szám ennél vélhetően alacsonyabb lesz, hisz' az ötéves határidő lejártáig még megszülethetnek az ígért gyerekek.

Hasonló adatot a családok otthonteremtési kedvezményéről nem tudott Hornung közölni, mert ez esetben, amennyiben  építkeznek vagy bővítik a házat, akkor is csak a munka befejezésétől él a 4 éves határidő az első gyerek megszületésére, a második gyerekre előírt 8 vagy a három gyereknél érvényes 10 éves határidő pedig még jóval arrébb van.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a CSOK pluszra eddig 3100 igénylést adtak be, átlagosan 26 millió forintért (a maximális hitelösszeg ez esetben 50 millió). A családok mintegy háromnegyede az első közös otthonának megszerzésére igényli ezt a pénzt, az igénylőknek pedig közel kétharmada gyerektelenként ígéri meg azt, hogy lesz majd gyereke. Az első hónapokban az igénylések 85 százaléka nem új lakás építésére vagy vásárlására, hanem használt lakás megvásárlására szólt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk