Hoppá: újabb rendkívüli üzemanyagár-csökkentés jön

Rendkívüli üzemanyagár-csökkentést jelentett be a Mol. Az árak szombattól változnak, a kormány üdvözli a döntést.

2024. május 2., 12:55

Szerző:

 

Szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4-4 forinttal csökken – írja a Holtankoljak.

Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve a hétvégétől az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai kutakon, amennyiben ez az árcsökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik: 

95-ös benzin: 631 Ft/liter

Gázolaj: 618 Ft/liter 

A kormány üdvözli az üzemanyagár-csökkenést

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára. Ezt a csökkenést egyes piaci szereplők már pénteken érvényesíteni fogják kiskereskedelmi áraikban. Ez egy újabb kedvező lépés, amellyel a hazai üzemanyagárak közelebb kerültek a régiós árakhoz - állapította meg csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kormány célja, hogy a családok védelme érdekében letörje és a régiós átlag szintjére csökkentse a háborús üzemanyagárakat. Ennek érdekében a kormány múlt héten felhívta az üzemanyag-forgalmazókat, hogy önkéntesen csökkentsék áraikat. Az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, ezt tükrözi a Mol bejelentése is.

A csütörtökön bejelentett árcsökkentéssel áprilisi csúcsértékéhez képest a benzin árát 20 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 45 forinttal csökkentették - állapította meg az NGM.

Megismételték: a kormány jövő heti ülésén fogja újra áttekinteni az üzemanyagárak helyzetét, beleértve az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag átlagára legyen a referenciaérték.

"Önkéntes alapon" kér a kormány

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kormány múlt héten szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat "önkéntes alapon" igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter múlt hét szerdán.

kormány üléséről érkező Nagy Márton közölte: főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz. Már történt kedvező elmozdulás, de a péntektől várható üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagszintnél, a gázolajnál még mindig 10 forint, a benzinnél 27 forint az eltérés - hangsúlyozta. A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, ezt követően a kormány ismét megnézi az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha a kereskedők ezalatt nem térnek vissza a régiós átlaghoz - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter úgy fogalmazott: a valós megoldást a béke jelentené, de addig is a kormánynak arra kell törekednie, hogy a háborús árakat leszorítsa.

(Fotó: AFP)

 

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.