„Támogassa
A lényeg

A Fidesz propagandája letarolta a Youtube-ot

2/05/2024 12:20

| Szerző: Klubrádió

Folyik a politikai hirdetési kampány az Európai Unióban: a négy legdrágább Youtube-videóból három magyar hirdetés. A Fidesz és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) futtatta ezeket áprilisban az ellenzék ellen.

A legtöbb pénzzel megtolt politikai hirdetések top 20-as listáján nyolc magyar van: ötöt a CÖF, hármat a Fidesz fizetett. Ezek mind negatív kampányok, ellenzéki politikusok (Magyar Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely) lejáratásával foglalkoznak, szerepel a Google Ads Transparency Center áprilisi adataiban.

Az áprilisi legdrágább hirdetés Európában a CÖF cégének, a Kövess minket 2022 Kft.-nek a megbízásából készült, és Magyar Péter a témája: Kicsoda Magyar Péter? Az a tartomány, amelybe a hirdető által az erre a hirdetésre fordított összeg esik: 15 - 20 millió forint. Ezért több mint 10 millió megjelenést kapott a megrendelő.

A második legdrágább a Fidesz reklámja az óriásplakátokról ismert "Brüsszel alázatos szolgái" jelenettel, az ár és az elérés is ugyanebben a kategóriában van. Ez a két videó 8, illetve 9 napos hirdetési időszak alatt hozta össze a tízmillió fölötti megtekintésszámot, vagyis a kampányok alatt több mint napi egymilliószor futott le a két hirdetés.