szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy viszonylag új mesterséges édesítőszerről, a neotámról is lesújtó megállapításokat tett az Anglia Ruskin Egyetem kutatása.

Kalóriamentes édesítő, amivel ki lehet váltani a cukrot? Jól hangzik, csakhogy a neotám nevű mesterséges édesítő egy új vizsgálat szerint valójában rendkívül káros a bélrendszer számára. Tetézve a bajt, rögtön két okból is.

A szóban forgó édesítőszert Havovi Chichger, az Anglia Ruskin Egyetem adjunktusa vette górcső alá kollégáival, a Frontiers in Nutrition folyóiratban publikált megállapításaik pedig cseppet sem festenek jó képet a neotámról.

Mint kiderült: az édesítő lebontja a bélrendszer belső sejtrétegét, és ha ez nem lenne elég, az egészséges bélbaktériumokat is megbetegíti – így azok behatolnak a bélfalba. Ezek együttesen hasonló kárt okoznak, mint a gyulladásos bélbetegségek, vagy a szepszis.

Súlyos figyelmeztetés: akkor most mi a helyzet a cukorral és mi az édesítőszerekkel? Ki melyiket egye, ne egye?

Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.

Havovi Chichger a The Conversation hasábjain kifejti: a mesterséges édesítőszerek olyan kémiai vegyületek, amelyek akár hatszázszor édesebbek a normál cukornál, és nagyon kevés, vagy akár nulla kalóriát tartalmaznak. Olcsók, és a gyártók is könnyen tudják felhasználni őket, például üdítőitalok édesítésére.

A szakember hangsúlyozza, az olyan mesterséges édesítők, mint az aszpartám vagy a szukralóz, már évek óta egy sor termékben vannak jelen, hogy olcsón, többletkalória nélkül édesítsenek velük élelmiszereket. A mesterséges édesítők területe azonban viták terepe lett a potenciális káros hatások miatt.

Az esetleges egészségügyi problémákat elkerülendő újabb mesterséges édesítőket fejlesztettek ki, de az is cél, hogy édesebbek és stabilabbak legyenek – utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten, mondjuk egy sütött pékáruban is használhatók. Ennek egyik példája a neotám is.

Az édesítőt, bár sok helyen engedélyezték már, jelenleg is vizsgálat alatt áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által.

Cukor helyett édesítő? Nem biztos, hogy jó ötlet

Sokan használnak édesítőszereket cukor helyett, bízva abban, hogy ezzel jót tesznek az egészségüknek. Azonban kiderült, hogy a cukorhelyettesítők nem várt hatással lehetnek a szervezetre, pontosabban a bélrendszerre és az anyagcserére.

Az Anglia Ruskin Egyetem kutatása arra világított rá, hogy már alacsony mennyiségben is károkat okozhat a bélrendszerben, nagyobb koncentrációban pedig főleg.

Chichger megjegyzi: a neotám esetében felfedezett hatások nagyban hasonlítanak más mesterséges édesítők által okozott problémákhoz.

A cukrot kiváltani hivatott mesterséges édesítők tehát egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mert bár az édes ízt tudják utánozni, de komoly egészségkárosodást okozhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.