Hannah Maruyama 16 évesen vette fel az első egyetemi óráját, és hamar eldöntötte, hogy soha többet ezzel nem vesződne. Középiskolásként, az egyik tanára biztatására elkezdett egyetemi órákat látogatni a Savannah-i Georgia Southern University-n. 

„A tanárom látta, hogy unatkoztam a középiskolában, de a főiskolát sem találtam sokkal izgalmasabbnak. Arra gondoltam, hogy emiatt adósodjak el?” – meséli a most 29 éves hölgy a CNBC-nek. Néhány szemeszter után ott is hagyta az egyetemet.

Maruyama egy ideig úgy gondolta, hogy főiskolai diploma nélkül a karrierlehetőségei beszűkültek: alacsony bérű munkás, esetleg kisvállalkozó még lehet belőle. A húszas éveiben

vízimentőként, csaposként és még egy delfinmegfigyelő hajón is dolgozott, de soha nem keresett többet évi 30 ezer dollárnál.

Most, a 30. életévének küszöbén Maruyama több mint 100 ezer dollárt keres, és alapdiploma nélkül dolgozik a mesterséges intelligencia területén: 16-20 éveseket oktat arra, hogyan tervezzék meg saját, diploma nélküli karrierjüket. 

Tetoválásból a technológiába 

2018-ban Maruyama és a férje Savannah-ból a hawaii Honoluluba költöztek, hogy megvalósítsák gyermekkori álmaikat: a nő kozmetikai tetoválóművész, a férfi tűzoltó akart lenni. „Az iskolában láttam egy dokumentumfilmet egy szaúd-arábiai nőről, aki kozmetikai tetoválásokat készített savval megégetett nőknek, és mindig azt gondoltam, hogy ez a legelképesztőbb dolog” – emlékezett vissza a feleség.

A kozmetikai tetoválóművészek tartós sminket tetoválnak, és képesek elfedni a kopasz foltokat, illetve teljes fejbőrt tetoválni, hogy haj látszatát keltsék. Maruyama 2018-ban szerezte meg a kozmetikai tetoválóművész engedélyét. A pár 2018 végén nyitotta meg saját kozmetikai tetoválóstúdióját, a Yama Studios-t Honoluluban, azóta is felváltva vezetik az üzletet a napi munkájuk mellett. A férje a honolului tűzoltóságon, míg Maruyama teljes munkaidőben egy turisztikai cég call centerében dolgozott. 

Általában hajnali fél 5-kor kelt, és ingázott a call centerbe, ahol 6-tól délután 3-ig tevékenykedett, majd hazatért, és 17 és 22 óra között dolgozott a Yama Studiosban. 

„Imádtam, de nagyon fárasztó volt. Ha volt időm a műszakom előtt, a call centerben az asztalom alá kuporodtam, és gyorsan elszundítottam, mert annyira fáradt voltam”  – idézte fel a közelmúltat Maruyama.

A Covid teljesen átírta az életüket

Aztán jött a Covid-járvány, ami miatt be kellett zárniuk a Yama Stúdiót, Hannah-t pedig elbocsátották a call centerben végzett munkájából, és nem volt pontos tudása arra vonatkozóan, hogy mikor térhet vissza a munkahelyére.

Ekkor már tudtam, hogy ideje új munkát keresnem. Két bérleti díjat kellett fizetnünk, a házunk és a stúdió bérleti díját, és Hawaii nem olcsó

– mondta Maruyama. A legtöbb állásajánlat, amit az interneten látott, a műszaki területen volt, és olyan készségeket igényelt, amelyekről még sosem hallott. 

„Comp TIA, AWS, CISSP, ezek a különböző betűszavak mind idegenek voltak számomra, de órákat töltöttem a Redditen, a Quoran, az összes különböző internetes fórumon, ahol utána olvastam, hogy mely technológiai képesítések népszerűek mostanában, és melyek segíthetnek abban, hogy munkát találjak.”

Felcsillant a fény az alagút végén

Végül a Salesforce hivatalos ügyintéző képesítésre esett a választása, amely körülbelül négy hétig tart, és legalább évi 70 ezer dolláros fizetést ígért, ami több mint kétszerese annak, amit Maruyama a call centerben keresett.

A Salesforce tanfolyama 300 dollárba került, amit Maruyamának 2020 áprilisában sikerült befejeznie. Három hónappal később megkapta első technikai állását távoli Salesforce-fejlesztőként egy honolului vállalatirányítási tanácsadó cégnél. A munkakör pontosan 70 ezer dollár éves jövedelemmel járt. A legtöbb állás, amelyre Maruyama jelentkezett, nem igényelt alapdiplomát, helyette a munkakör feladatainak ellátásához szükséges technikai és szociális készségekre helyezték a hangsúlyt. 

Még ha nem is feleltem meg az oktatási követelményeknek, akkor is jelentkeztem, és a jelentkezésemben vagy az interjú során megjegyeztem, hogy mindent megtanulok, amire szükségem van, amilyen gyorsan csak tudok

– fedte fel a titkot a sikeressé vált nő.

Ezzel egy időben Maruyama elkezdte megosztani tapasztalatait a TikTok-on a @degreefree felhasználónév alatt a főiskolai diploma nélküli álláskeresésről és annak megszerzéséről. A videókat esetenként több mint 500 ezren nézték meg, és a hozzászólásokat elárasztották a tizenévesek és huszonévesek, akik tanácsot kértek Maruyamától, hogyan tudnának főiskola nélkül karriert csinálni. „Az embereknek tetszett a tartalom, egyszerűen beindult a dolog. Emlékszem, ahogy a telefonomra bámultam, néztem a lájkokat és a kommenteket, és arra gondoltam: Itt beindult valami.” 

@degreefree Replying to @Nichole what to do if your kids don’t know what jobs they want #greenscreen #degreefreelaunchprogram #degreefree #degreefreejobs #degreefreecareers #degreefreepodcast #degreefreemovement #degreefreework #jobs #careers #college #education #highschool #collegealternative #collegealternatives #studentloans @degreefree.co ♬ original sound - degreefree.co

Jól tejel a diplomamentes karrierhez tanácsokat adó cég

2021 októberében a házaspár végleg bezárta a Yama Stúdiót, novemberben pedig elindították a Degree Free nevű online platformot, amely karrier-tanácsadást és ingyenes oktatási forrásokat kínál az olyan pályák iránt érdeklődő fiataloknak, amelyek nem igényelnek főiskolai diplomát.

Ugyanebben a hónapban Maruyama otthagyta az üzleti tanácsadó cégnél betöltött állását, és csatlakozott a Neo License nevű, mesterséges intelligencia szoftvereket fejlesztő startuphoz, mint operatív vezető, ami 100 ezer dolláros éves fizetéssel járt.

„Úgy gondoltam, hogy több gyakorlati tapasztalatot szerezhetek, és nagyobb hatást érhetek el, ha egy startupnak dolgozom” - mondja Maruyama, hozzátéve, hogy a következetes továbbképzés volt a kulcs abban, hogy előrébb jutott a technológiai karrierjében. 

Ma már többek között adatelemzés és projektmenedzsment területén is rendelkezik képesítésekkel. Maruyamáék 2022-ben hagyták el Honolulut és költöztek Houstonba, az alacsonyabb adók és megélhetési költségek miatt. Hannah továbbra is teljes munkaidőben távolról dolgozik a Neo License-nél, míg férje otthagyta tűzoltói karrierjét, hogy a Degree Free-t vezesse. 

A költözés minden szempontból kifizetődő volt: a Degree Free 2023-ban körülbelül 128 ezer dollár nyereséget termelt a coaching-szolgáltatásokból és a márkakapcsolatokból.

„A felnőttek gyakran mondták nekem, hogy a főiskola nélkül nem lehetsz sikeres. De ma már nem ebben a világban élünk. Millió karrierutat lehet felfedezni, amihez nem kell diploma, és szerencsésnek tartom magam, hogy megtaláltam azt, ami igazán, igazán boldoggá tesz.”