Nagyon kártékony, amikor valótlanságokkal és riogatásokkal folyamatosan aláássák az egészségügybe vetett bizalmat, mert ha valami baj van, csak az állami ellátórendszerre számíthat a beteg - nyilatkozta a kórházi ellenőrzésekről szóló hírekről a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

Takács Péter a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta:

mindenhol bevett gyakorlat, így az egészségügyben is , hogy időnként ellenőrzéseket tartanak. 

Kifejtette, hogy ennek három típusa van:

  • a tiszti főorvos szakmai,
  • a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozási ellenőrzést végez,
  • és vannak feladatok, amelyeket a fenntartónak kötelessége ellenőrizni.

Az államtitkár felidézte, hogy

a Belügyminisztériumban létrehoztak egy főosztályt, amely koordinálja, összehangolja és irányítja a háttérintézmények ellenőrzési tevékenységét; az ellenőrzések a betegközpontú egészségügyi ellátás hatékonyabbá tétele érdekében, szakszerűségi és hatékonysági célok alapján történnek.

Hozzátette, hogy áttekintik az állami fenntartású intézményeknél és szolgáltatóknál

  • a betegjogok biztosítását,
  • a betegvárakozást és a várólisták kialakulásának okait,
  • valamint az állam által biztosított anyagi források hatékony felhasználását is vizsgálják.

Az ellenőrzések során a betegellátást soha semmilyen körülmények között nem zavarhatják meg az ellenőrök. Cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint igazoltatással akarnák ellenőrizni, hogy bent fekszik-e a beteg, mert a kórház csak akkor kapja meg érte a pénzt.

Aláhúzta: az ellenőrök nem rendőrök, hanem köztisztviselők, ilyen jogosultságuk nincs, és nemrégiben lépett hatályba az a rendeletcsomag, amely radikálisan csökkentette a finanszírozási küszöböt megszabó alsó határnapok mértékét, így egyetlen kórház sem kényszerül arra, hogy pénzügyi okokból az indokoltnál tovább tartsa bent a betegeket.

Takács Péter kiemelte, hogy három területet ellenőriznek:

  • Monitorozzák, hogy az egészségügyi szolgáltatók megfelelnek-e a személyi és tárgyi minimumfeltételeknek.
  • Azt is ellenőrzik, hogy rendelési időben ott van-e az orvos, valamint az asszisztens. Az alapellátás ellenőrzése során kiderült, hogy sok esetben a háziorvos elfelejti bejelenteni, hogy megváltozott a rendelési ideje, ám ennél nagyobb problémának nevezte, ha rendelési időben nincs ott az orvos. 
  • Ugyanezt ellenőrzik a szakrendelőkben is, több helyen ugyanis irreálisan hosszú a várakozási idő, amellyel egyes orvosok a magánszolgáltatás irányába próbálják terelni a beteget. 

Speciálisan budapesti problémának nevezte, miszerint a fővárosi kórházakban az elmúlt időszakban egyre többször fordult elő, hogy lemondták az akut fekvőbeteg-ellátást, ezért a beteg néha órákig körözött a mentőautóban fekve, míg végre valamelyik kórház felvette.

Az államtitkár ezért elrendelte az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, hogy vizsgálják meg, valósak-e a lemondási okok: amióta bevezették az ellenőrzést, harmadára esett vissza az éjszakai lemondások száma.

Az Economx.hu is beszámolt róla, hogy a Belügyminisztérium megkezdte a kórházak ellenőrzéseket, ellenőrző csoportok jártak már a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, valamint Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen is. A sajtóhírek szerint volt olyan kórház, ahová hajnali háromkor érkeztek az ellenőrök, benyitnak a kórterekbe, vizsgálókban,megszámolják a betegeket.