Vádat emeltek egy kecskeméti férfi ellen, aki gépjárművezető oktatóként és vizsgabiztosként dolgozó ismerősei befolyásolására hivatkozva 700 ezer forintért cserébe sikeres forgalmi vizsga elintézését ígérte, a vizsga letételére pedig egy másik férfit kért fel.

A vádirat szerint egy nagykőrösi férfi jogosítványt szeretett volna szerezni. Több sikertelen forgalmi vizsgát követően, 2020 novemberében – feleségével együtt – felkereste a kecskeméti férfit, mert ismerősétől azt hallotta, hogy ő segíteni tud a jogosítvány megszerzésében

– tájékoztatta a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség az MTI-t.

A pár az ajánlatot elfogadta és abban állapodott meg a kecskeméti férfivel, hogy a  700 ezer forint felét előre, a másik felét a sikeres forgalmi vizsgát követően fizetik ki.

A vádlott férfi azonban nem fizette le a szakoktatót és a vizsgabiztost, hanem felkért egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személyt, hogy a nagykőrösi férfi helyett vizsgázzon le.

Az illető a forgalmi vizsgán megjelent, magát hamis ideiglenes személyi igazolvánnyal a nagykőrösi férfiként igazolta és sikeresen le is vizsgázott. Ennek eredményeként a gyanúsított jogosítványt szerzett, míg a vádlott megkapta a 700 ezer forint másik felét.

Az egyik vizsgabiztosnak azonban gyanússá lett, hogy a vizsgán megjelent férfi nem volt korábbról ismerős, pedig elvileg már többször megbukott.

Az ügyészség időközben jelezte a kormányhivatalnak az esetet, így a nagykőrösi férfi jogosítványát azóta feltehetően vissza is vonták.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a jogosítványra vágyó férfival és a feleségével szemben befolyásvásárlás és közokirat-hamisítás miatt az eljárást 2 évre felfüggesztette.  A jogosítványt pénzért intéző kecskeméti férfit befolyással üzérkedéssel és közokirat-hamisítással vádolják.

Ügyében a Kecskeméti Törvényszék dönt.