A szerb elnök Magyarországgal közösen rendezne olimpiát

A szerb elnök Magyarországgal közösen rendezne olimpiát

Az olimpiai lángot Grörögországból Franciaországba, a 2024-es párizsi nyári olimpiára szállító Belem háromárbócos vitorláshajó átkelni készül a Korinthoszi-csatornán 2024. április 28-án. (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Vaszilisz Pszomasz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aleksandar Vucic szerb elnök, miután közölte, hogy 2028-ban Szerbia ad otthont az Európa Liga döntőjének, arról kezdett beszélni, hogy a tervek szerint a jövőben Magyarországgal közösen szállna versenybe az olimpiai játékok megrendezéséért, de hogy mikor, azt a balk.hu szerint nem mondta. Vucic arról beszélt, hogy nemcsak Belgrád, hanem az országa arculatát is megváltoztatják, és Budapest mellett a legnagyobb Aqua Központot építik. Szerinte azzal, ami most épül, „versenyre kelhetnek a magyarokkal”, majd ezen a ponton mondta, hogy célja, hogy Magyarország és Szerbia közösen jelentkezzen az olimpiai játékok megrendezésére.

Az olimpia rendezésére városok pályáznak, nem pedig országok, de Vucic a városok neveit nem említette, noha jó eséllyel Belgrád és Budapest lenne a két rendező város. A portál kereste a magyar kormányszóvivőt, hogy Magyarország is tervez-e közös rendezést a szerbekkel, de egyelőre nem kaptak választ.

Az olimpiarendezés kérdését mindenesetre régóta napirenden tarja a magyar kormány. A 2024-es játékokra is pályázni akartak korábban Orbánék, ám amikor 2017-ben a Momentum népszavazáson kérdezte volna a fővárosiakat erről, és leadtak több mint negyedmillió aláírást a népszavazási kezdeményezésükhöz, lekerült egy időre a téma a napirendről. Az idei, párizsi után a 2028-as nyári olimpiának Los Angeles ad otthont, a 2032-est pedig az ausztráliai Brisbane-nek ítélte oda a NOB. Vagyis legkorábban a 2036-os játékok jöhetnének szóba, de ott már most nagy a tolongás: az eddigi nyilatkozatok alapján Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia, India, a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország valamelyik városa is bejelentkezhet.

Címkék: Szerbia, olimpia, rendezés