Újra polgármester lenne a megvádolt Simonka, aki több fideszesnek is keményen üzen

Újra polgármester lenne a megvádolt Simonka, aki több fideszesnek is keményen üzen

Utcakép Pusztaottlakán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

A nagyszakállú közmunkás pont ott söprögeti a járdát, ahova a június 9-ei választás plakátját kitették a felújított pusztaottlakai polgármesteri hivatal ablakába.

– Meglepődtem kicsit rajta – feleli két kérdésre is a seprűjére támaszkodva Benkő Attila. A raszputyini vonásokkal bíró férfitól először azt kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a település korábbi vezetője és a térség későbbi fideszes országgyűlési képviselője, Simonka György újra polgármester szeretne lenne a faluban. Másodjára pedig azt, hogy miként fogadta annak idején a hírt, amikor a mostani aspiráns ellen bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt máig tartó büntetőeljárás indult. – Jó polgármester volt. Lett mindenütt köves út, kijárta a pályázatokon a Simonka. Azelőtt csak a földes út volt itt mindenhol, egyedül a Tavasz utcában volt cseréptörmelék leszórva. Az is csak azért, mert ott lakott az előző polgármester – mondja Attila seprűjét szorongatva.

Valóban: Simonka György tényleg sokat lobbizott szülőfalujának és vidékének, Dél-Békésnek. Pusztaottlakán jutott forrás szafarira, kerékpárközpontra, inkubátorházra, ipari parkra, valamint a futballpálya, az orvosi rendelő felújítására – hogy nem mindegyik készült el időre, az már más kérdés. Mindenesetre a 2007–2014-es európai uniós költségvetési ciklusban a felzárkóztatásra szánt pénzből Pusztaottlaka évente annyi pénzt hívott le, ami alapján háromszor annyi évi támogatás jött ki egy főre lebontva, mint Orbán Viktor miniszterelnök falujában, Felcsúton.

Igen ám, de Simonka most nem a kormánypárt színeiben készül a megmérettetésre, hanem az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként. Adódik hát a kérdés, hogy vajon függetlenként is ilyen sikeresen tud-e majd lobbizni. – Nem tudom, próbálkozni kell – jegyzi meg beszélgetőtársunk, de ő könnyen beszél: ott van a kezén a „legyőzhetetlenség és a végtelenség jele”. Neki legalábbis azt mondta a tetováló művész, hogy a felvarrt fekete, nyolcas számú billiárdgolyó ezt szimbolizálja. A közmunkás meggyőzően adja elő mindezt, szemlátomást az sem tántorítja el az igazában, hogy jócskán megkopott már az a tetoválás.

• Milyen kritikát fogalmaztak meg Simonkával szemben a Pusztaottlakaiak? 
• Mit gondolnak a megvádolt képviselő ügyéről a faluban?
• Mi Simonka terve 2026-ra?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!