Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Több olyan határidő is szerepel a 6 milliós otthonfelújítási támogatás felhívástervezetében, amit a sikeres igényléshez mindenképpen be kell tartani. A korszerűsítendő ingatlanba bejelentkezésre már csak ma van lehetőség, ezt azonban online még május 1-én is el lehet intézni. A tulajdonlást elég az igénylés benyújtására igazolni. Ekkorra kész kell lenni az új típusú energetikai tanúsítványnak is, amit érdemes mielőbb megrendelni, mert az utolsó napokban nagy lehet a harc a tanúsítókért - tanácsolja a Bank360.hu.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Pénteken megjelent az Otthonfelújítási Program felhívástervezete, amelyből részletesen kiderült, milyen feltételeket kell teljesíteni az igénylőknek a maximum 6 millió forintos támogatás megszerzéséhez. Az előírások ugyan még változhatnak, de a tervezetben lévő feltételeket mindenképpen érdemes komolyan venni. Az otthonfelújítási támogatás igénylésére várhatóan június 3-ától lesz mód a kijelölt bankfiókokban, de vannak olyan ügyintézések, amiket addigra el kell végezni a pénz megszerzése érdekében.

Az egyik feltételt már csak ma lehet teljesíteni. A felújítandó, 1990 végéig megépült családi háznál ugyanis az lesz az előírás, hogy az legalább 2024. május 1. óta az igénylő állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye legyen. Hiába tulajdonos vagy haszonélvező tehát valaki, ha május 1-ig bezárólag nem jelentkezett be az ingatlanba, akkor nem igényelheti a támogatást.

Szerencsére aki ezt még nem tette meg, ma van erre egy utolsó esélye. Személyes ügyintézésre ugyan már nincs módja, de elektronikusan még ma is be tudja jelenteni a lakcímváltozást az ügyfélkapun keresztül a szükséges nyilatkozatok, dokumentumok becsatolásával. Az online lakcímbejelentés módját és feltételeit itt írják le részletesen.

Ha az online bejelentés, a becsatolt iratok megfelelőek, akkor a hatóság a lakcímváltozást a bejelentés időpontjára jegyzi be. Ez a dátum szerepel majd a lakcímkártyán, amivel a támogatás igénylésekor igazolni kell azt, hogy legalább május 1. óta a felújítandó házban lakik a kérelmező.

Nem ez az egyetlen határidő azonban, amire figyelni kell az otthonfelújítási támogatás megszerzéséhez. Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői. Ezt könnyű lekérni online is akár az utolsó pillanatban, aki azonban  mostanában vette vagy veszi a felújítandó ingatlant, annak figyelni kell, hogy a tulajdonjog-bejegyzés megtörténjen időre. Ennél csak az az előírás, hogy a benyújtáskor tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az igénylőnek, nem kell ezt május 1-ig felmutatni, szemben a lakcímmel. A tulajdoni arány mértékére nincs megkötés, tehát a tulajdonostársak eldönthetik, hogy ki legyen az igénylő - például az, aki a kölcsönkérelem elbírálásánál leginkább hitelképesnek számít.

Szerencsére az ottlakási és tulajdonlási elvárások csak az igénylőre vonatkoznak, a kölcsönszerződésbe bevont adóstársakra nem. A kötelezően adóstárssá váló házastársnak vagy bejegyzett élettársnak, illetve a nyugdíjas igénylő esetén a hitelhez a bank által előírt fiatalabb adóstársnak (például gyereknek) nem kell teljesíteni ezeket a feltételeket.

Az otthonfelújítási támogatás megszerzése érdekében érdemes már jó előre gondoskodni arról is, hogy az igénylés benyújtására elkészüljön a hiteles energetikai tanúsítvány a házról, ugyanis enélkül nem fogadhatja be a bank a kérelmet. Márpedig hamar elfogyhat az Otthonfelújítási Program 108 milliárdos kerete, ezért annak, aki biztosra akar menni, már az első napokban érdemes igényelni a támogatást. A június 3. előtti napokban várható roham miatt érdemes mielőbb megrendelni valamelyik tanúsítónál az új típusú energetikai tanúsítványt, mert könnyen lehet, hogy erre akár egy-két hét múlva csak túl késői dátummal adnak majd időpontot.

A kiinduló állapotot rögzítő tanúsítványban szereplő értékhez képest kell elérni a felújítás végére legalább 30 százalékos energiafelhasználási javulást a támogatás tényleges elnyeréséhez. Ezt a végén majd egy újabb energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Ha nem sikerül megvalósítani a legalább 30 százalékot, akkor az igénylő bukja a támogatást, a már megkapott pénzt vissza kell fizetni - figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői. Ha viszont a felújítással elérik a 40 százalékos megtakarítást, akkor a vissza nem térítendő támogatási rész 5 százalékkal megnő a 6 millió forinton belül. (Ez 2,5-3,5 millió forint között változhat az igénylő, illetve a lakhelye járásának kereseti viszonyaitól függően.)

Megtalálták a cukorbetegség kialakulásának okát!

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy olyan krónikus betegség, amelynek során a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegség két fő típusa van: az 1-es típusú és a 2-es típusú diabétesz. Mindkettő kialakulásának különböző okai tárhatók fel. Mutatjuk!
2024. 05. 18. 01:00
Megosztás:

A kutyás érmék rákapcsoltak, a Floki Inu minden idők legmagasabb árát célozta meg

A mém érme piacok nagy pörgésben vannak az utóbbi időben. A Floki Inu szépen emelkedik, és a FLOKI bikák most új történelmi csúcsot céloznak meg, miután a Revolut agresszív, felfelé irányuló mozgást váltott ki az érméből
2024. 05. 18. 00:01
Megosztás:

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 17. 23:00
Megosztás:

Amerika ellen fogna össze Hszi és Putytin

Folytatódott Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója. A két vezető kiemelte, hogy fokozni kell az együttműködést országaik „amerikai elszigetelése” ellen.
2024. 05. 17. 22:00
Megosztás:

Megtorpant az amerikai ipar

Az USA ipari termelése stagnált áprilisban, így elmaradt a 0,1%-os növekedésre vonatkozó piaci várakozásoktól.
2024. 05. 17. 21:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás:

Változatlan maradt az amerikai ipari termelés áprilisban havi szinten

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 05. 17. 17:30
Megosztás:

Moldovában terjeszkedik a Romgaz

Moldovában terjeszkedik a román gázipari vállalat, a Romgaz - írja az economedia.ro.
2024. 05. 17. 17:00
Megosztás:

Bajban Oroszország - Több százezer hektáron fagyott el a vetés

Mintegy 830 ezer hektáron fagyott el a vetés Oroszországban az idén - közölte Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön egy moszkvai szaktanácskozáson.
2024. 05. 17. 16:30
Megosztás:

Változtat szerződési feltételein a Viagogo

A másodlagos jegyértékesítési platformot üzemeltető Viagogo közös uniós nyomásra vállalta, hogy változtat szerződési feltételein és javít fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 17. 16:00
Megosztás:

Kína nagy hangsúlyt fektet a feldolgozóipar digitalizálására

Kína fokozza a feldolgozóipari digitalizálására fordított kormányzati erőfeszítést és figyelmet az új minőségi termelőerőt képviselő ágazatok megerősítésére a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a kkv-szektor ebben játszott szerepének erősítése érdekében.
2024. 05. 17. 15:30
Megosztás:

Vigyázz, kész, Debrecen Drive!

A Debrecen Drive járműipari fesztiválon minden ami gurul ott lesz a Nagyerdőben - jelezték a szervezők csütörtökön, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 17. 15:00
Megosztás:

A szőlőtermelők és a borászok mellett áll a kormány

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a termelők és a borászok mellett áll. Partnerként segíti a változásokhoz való alkalmazkodást. A szektor támogatási forrásai mellett a borpiaci aktualitásokról és az ágazatot érintő jogszabályváltozásokról is szó esett a csütörtökön tartott XII. Avasi Borangolás szakmai napon, Miskolcon - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:30
Megosztás:

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban; a kormány a népszerű pályázat útján hetvenötmilliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:00
Megosztás:

Újraindult a megújult E-cég betekintő szolgáltatás

Újra elindult az úgynevezett E-cég betekintő szolgáltatás, amely immár megújult formában áll a felhasználók rendelkezésére - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 17. 13:30
Megosztás:

Lemondta részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom

A Magyar Telekom lemondja a május 23-ra tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját egy uniós rendelet módosítására hivatkozva - közölte a társaság csütörtökön piaczárás után a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 17. 13:00
Megosztás: