Sosem látott gazdagság az idei balkonnövény-kínálatban

Kert

Sosem látott gazdagság az idei balkonnövény-kínálatban

Bokrosodó vagy csüngő, klasszikus vagy modern, egyszínű vagy tarka. Az idei balkonnövény kínálat sem lett szűkebb a tavalyinál, sőt: egy-egy helyen egészen izgalmas változatokkal is találkozhatunk. A 2024-es év trendje igencsak kettősre sikeredett: az új változatok mellett újra reflektorfénybe kerültek a régi vidéki házak nagy öregjei is, amelyekből most nagyobb választék kínálkozik, mint az elmúlt években bármikor. Nézzük hát meg, hogy milyen balkonnövény kínálatból válogathatunk!

Muskátli

Az örök klasszikus, ami időről-időre teljes pompában tér vissza a retro időszakaiból. Ilyen időszak van most is, 2024-ben, amikoris újra nagy divatja lett a falusi porták esztétikus képét idéző muskátlinak. Futó és felfele terebélyesedő, rózsaszín, tűzpiros vagy éppen tarkaszirmú változatok. Számos klasszikus fajta, és a legújabb hibridek – ez jellemzi az idei muskátli piacot, amiben mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Fotó: Pixabay / Albrecht Fietz 

Az idehaza megvásárolható nemesített fajok álló, félfutó vagy futó muskátlik, amiknek ma már telt virágú és extrém levélzetű változatait is lehet kapni. Kiváló balkonnövények: szárazságtűrők, még a tűző napot is egészen jól viselik. Érdemes megadni a módját, és a tőzeges, tápanyagban gazdag muskátli földkeveréket választani nekik, mert akkor lesz igazán szép a párkányunk. A muskátlinkat úgy tarthatjuk sokáig ereje teljében, ha az elnyílott virágokat eltávolítjuk, és heti rendszerességgel gondoskodunk a tápanyag utánpótlásáról.

Árvácska

Nyár elejéig élvezhetjük az árvácska virágzását, de a szeptemberben ültetett virágzó palánták egészen a fagyokig díszítenek. Az árvácskának van az egyik leggazdagabb választéka a piacon: rengeteg szín- és formaváltozata létezik. Egy örök Jolly Joker, mert gondozása egyszerű, és kifejezetten hálás kis növény. Alapvetően a napos vagy enyhén árnyékos helyet és a tápanyagban közepesen gazdag, laza szerkezetű talajt kedveli, de elviseli a nem ideális körülményeket is. Ha szeretnénk, hogy sokáig bőséggel virágozzon, akkor érdemes eltávolítanunk az elnyílt virágokat.

Fotó: Unsplash / Trac Vu Mey

Verbéna

Idén eddig belőle láttam a legszebb kínálatot- ráadásul sok új színváltozattal is találkoztam. Fajtáinak többsége bokrosan növekvő, de van olyan is, amelyik csüngő. Virágzása nyáron csúcsosodik ki, és egészen ősz elejéig biztosíthatjuk a tündöklését. Érdemes napos és meleg helyre tenni, ahol jó vízáteresztő képességű és tápanyagban gazdag a talaj. Rendszeresen locsolni kell, és kéthetente egyszer érdemes a tápanyagok utánpótlásáról is gondoskodni. A szabály itt is érvényes: az elhervadt virágok eltávolításával meghosszabbíthatjuk a virágzását.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer

Petúnia

A muskátli és az árvácska mellett a másik klasszikus balkonnövény. Ugyancsak gazdag kínálat érhető el belőle: sok szín- és formaváltozat mutatja meg magát a boltok polcain. Ha gondoskodunk róla, akkor egész nyáron virágozni fog. A petúnia a napos, meleg helyeket kedveli, és viszonylag kevés törődést igényel- csak a víz és a tápanyag utánpótlásra kell nagyobb figyelmet fordítanunk. Vannak olyan fajták, amiket naponta vagy naponta akár kétszer is locsolni kell, ezért lusta balkonkertészeknek nemigazán ajánlott.

Fotó: Pixabay / Hartono Subagio 

A petúniát úgy őrizhetjük meg sokáig szépen, ha hajtásait kordában tartjuk: ehhez nem hagyhatjuk hosszúra a hajtásokat- maximum 60 cm után kezdjük el metszeni őket. Ha betartjuk, akkor mindvégig a virágzó, dús futónövény szerepét töltheti be a balkonon.

Díszcsalán

Szobanövényből avanzsált a balkonra: nem is véletlenül. Kiválóan alkalmas ugyanis olyan ablakokba, ahova nem ér elég napfén, vagy olyan kerti szegletekbe, ahol csak az árnyéktűrő növényeket lehet a dézsákba ültetni. Méretéből és színvilágából adódóan kiváló kísérője lehet más dézsás növényeknek is – szerintem a legszebben az örökzöldek mellett mutat. Bokrosodását elősegíthetjük, ha visszavágjuk hajtásvégeit, és ha van arra alkalmas helyünk, akkor egy világosabb részen akár át is teleltethetjük.

Fotó: Pixabay / Bruno Krajski

Törpe lobélia

Egy izgalmas, sokszor komolyabb fejtörést okozó növény, ami bokros vagy csüngő formában terítheti be az edényét. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli, és az egyenletesen nedves, közepes tápanyagtartalmú földben érzi jól magát. A lobélia sem azt nem szereti, ha földje kiszárad, se azt, ha pangó víz van alatta. Ezért érdemes egy óvatos kísérletezgetéssel közelíteni felé, és alaposan kifigyelni, hogy számára mennyi az annyi. Ha azt tapasztaljuk, hogy virágzása alábbhagy, akkor érdemes kicsit visszavágnunk.

Fotó: Pixabay / Greg Wolgast 

Mézvirág

Hasonlóan kérdőjeles eleme a balkonládának a mézvirág, ami szőnyegszerűen borítja fehérbe a párkányt, de nehéz eltalálni, hogy mi felel meg neki. Sokáig virágzik, és erős méz illatát imádják a beporzók, ezért kiváló eleme egy élővilágbarát háznak. Napos helyet kíván, de nem szereti, ha földje kiszárad. A közepes tápanyagtartalmú, jó vízáteresztőképességű talajban fejlődik szépen, és ha azt akarjuk, hogy sokáig tündökölhessen, akkor a fő virágzási időszakot követően kicsit vágjuk vissza.

Fotó: Pixabay / Elstef

Kakassarkantyú

Ha engem kérdeznek, ez az a növény, ami nem hiányozhat egy balkonösszeállításból sem. Az egy dolog, hogy kámforos illata miatt szúnyogűzőnek tartják, de megfelelő gondozás mellett gyorsan és dinamikusan fejlődik, így a nyár elejére fantasztikus lelógó hajtásaival díszítheti az ablakokat. Különböző növényösszeállításokban nagyon jól mutatnak zöld-fehér levelei, és nem igényel különösebb erőfeszítést sem: jobban szereti a félárnyékot, mint a tűző napot, és a rendszeres de mértékletes öntözéssel vígan eléldegél.

Fotó: Unsplash / Aravind Reddy Tarugu 

Bársonyvirág

Végül a kihagyhatatlan büdöske, aminek nemcsak a konyhakertben van örök helye, hanem a balkonon is: kiváló társnövénye szinte bármilyen növényösszeállításnak. Legjobban örökzöldekkel, mézvirággal, verbénával és a kakassarkantyúval mutat, de aki szereti a színesebb összeállításokat, az bátran kísérletezhet más társításokkal is! Kapható több változatban is: több szín és forma is elérhető belőle. Gondozása egyszerű, vízigénye közepes, a napos helyet is kedveli, de virágánál könnyen törik, ezért macskajárta ablakokba nem a legjobb választás.

Fotó: Unsplash / Ronin 

Természetesen számos más növény is alkalmas a balkonra: a begónia, a rózsameténg, a porcsinrózsa, a margaréta, az illatos ternye, a százszorszép, a napvirág, de még a kakukkfű vagy a metélőhagyma is olyan növények, amik vígan eléldegélnek egy-egy terebélyesebb balkonládában vagy dézsában.

Egyre azonban érdemes odafigyelni: az edényben nevelt növények sokkal több törődést és gondoskodást igényelnek, így csak olyanok lelhetik igazán örömüket bennük, akik szánnak időt a számukra megfelelő körülmények biztosítására.

Ajánljuk még:

„Csak szerelemből lehet bazsarózsát termeszteni” – Csizmadi Imrével, a legnagyobb hazai bazsarózsa farm tulajdonosával beszélgettünk

Az idei rövid bazsarózsaszezon végén látogattunk el Magyarország legnagyobb ültetvényére, a Csizmadi Farm Bugyin működő gazdaságába. Csizmadi Imre szerelemprojektnek nevezi a bazsarózsa termesztését, de ha nem mondja, akkor is feltűnik az oda látogatóknak. Eddig is csodáltuk ezt a pompás virágot, de Imrétől azt is megtudtuk, milyen különleges növény, hogyan kell bánni vele és hol termesztik a legnagyobb mennyiségben Európában. Miközben beszélgettünk, élményfotózás és szedd magad virággyűjtés is zajlott a háttérben, mi pedig nem győztünk betelni a virágok látványával, illatával.