A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 192 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban.

Piaci elemzők szerényebb, 179 ezres növekedést vártak a márciusi 208 ezer után.

Áprilisban a 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 39 ezerrel nőtt, a 20 és 49 közötti alkalmazotti létszámú cégeknél ezerrel csökkent, az 50-249 fős középvállalatoknál 46 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 16 ezerrel emelkedett, míg az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 98 ezerrel bővült a munkahelyek száma.

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó áprilisi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 243 ezres növekedést várnak a márciusi 303 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint 3,8 százalékon stagnált áprilisban.

Csökkentek az amerikai építőipari kiadások márciusban

Elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások márciusban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau honlapjára szerdán fölkerült adatok szerint márciusban havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkent az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyzetek fel visszaesést.

Elemzők 0,3 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak márciusra a februári 0,3 százalékos csökkenést követően. Éves összevetésben 9,6 százalékkal nőttek az építőipari kiadások márciusban.

Az idei első három hónapban az építőipari kiadások 10,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban.

Márciusban a magánberuházási projektek építőipari kiadásainak szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,5 százalékkal csökkent februárral összevetve, ezen belül a lakáscélú ingatlanok építési költsége 0,7 százalékkal esett havi bázison, míg a nem lakáscélú magánépületekre, például gyárakra fordított kiadások 0,2 százalékkal mérséklődtek márciusban.

Az állami építési projektekre fordított kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke februárral összevetve 0,8 százalékkal nőtt márciusban.

Az Egyesült Államokban az építőipari kiadások a hazai össztermék (GDP) nagyjából 4 százalékát adják.

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye áprilisban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) szerdán közzétett adatai szerint. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,2 pontra romlott áprilisban a márciusi 50,3 pontról. A mutató márciusban 17 hónap után először emelkedett a növekedést a csökkentéstől elválasztó 50 pontos szint fölé, de áprilisban ismét az alá került.
Elemzői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, 50 pont szerepelt áprilisra.