A református egyházé lett a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet

Balog Zoltán püspök által vezetett egyházkerülethez tartozik Törökbálint, a püspök már szemlét is tartott az épületben.

2024. május 1., 14:03

Szerző:

A református egyházé lett a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, amely a holnapja szerint Református Pulmonológiai Centrum néven „változatlan helyszínen, változatlan kapacitással és területi ellátási kötelezettségekkel folytatja a Törökbálinti Tüdőgyógyintézettől átvett járó- és fekvőbeteg ellátó tevékenységet" – írja a hvg.hu.

Tavaly év végén döntötte el az országgyűlés, hogy „egészségügyi és szociális közfeladatok ellátásának elősegítése céljából” a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet ingyenesen, nyilvántartási értéken a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a feladatellátáshoz szükséges ingóságokkal és vagyoni értékű jogokkal együtt, úgy, hogy az új tulajdonos az ingatlant terhelő kötelezettségeket is teljes körűen átvállalja – emlékeztet a portál.

Hozzáteszik: Törökbálint a Balog Zoltán püspök által vezetett Dunamelléki Egyházkerülethez tartozik, páciensek tapasztalata szerint előfordult, hogy személyesen tartott szemlét az intézményben.

Az 1,4 milliárdos épület mellett most egészségügyi intézményt is kapott a református egyház – ingyen

Amint arról az rtl.hu beszámolt, január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az épületben kialakítanak egy konferenciaközpontot is.

Az állam az elmúlt tizennégy évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi felekezeteknek.

Amint arról beszámoltunk, Balog Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

(Kiemelt képünk forrása: Törökbálint Gyermektüdőgyógyászat hivatalos Facebook oldala)