Egymilliárdot költ a kormány a kávéházi cigányzene felélénkítésére


Az egymilliárd forint értékű program összesen 500 cigányzenész foglalkoztatását biztosítja majd négy hónapig.

2024. május 1., 13:40

Szerző:

A hagyományos kávéházi cigányzene megőrzését célzó programot indít a kormány Muzsikáló Magyarország néven. Az egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásból ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segítenék – írta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye alapján a Telex.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke úgy fogalmazott: „A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, melynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára.” Az MTÜ ezt felismerve javasolta a kormánynak a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását.

Kihalófélben lévő szakmát mentenének meg


Az egymilliárd forint értékű program összesen 500 cigányzenész foglalkoztatását biztosítja majd négy hónapig. A támogatott zenekarok hetente négy napon, naponta három órán keresztül játszanak az általuk választott vendéglátóhelyeken. A pályázatra 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és zenekari tagok jelentkezhetnek május 27-ig.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisban nemrég arról beszélt, hogy egy a turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő, 15 milliárd forintos támogatási programot indítanak, melynek részeként a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességét 13 milliárd forint keretösszeggel támogatják, a Tourinform irodák korszerűsítésére és a cigányzenészek felkarolására pedig egy-egy milliárd forintot szánnak.

2021-ben Kihalóban van a cigányzenészek hivatása címmel a Deutsche Welle forgatott riportot, ebben éttermi roma zenészek akkor azt nyilatkozták, már senki nem kíváncsi a vendéglátó zenére, így más munka után kell nézniük, hogy meg tudjanak élni – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: byrev via Pixabay)