Dobrev az ellenzéket megosztóknak üzent a DK-MSZP-Párbeszéd majálisán

Dobrev az ellenzéket megosztóknak üzent a DK-MSZP-Párbeszéd majálisán

A DK, az MSZP és a Párbeszéd majálisa a Városligetben (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz legnagyobb bűne, hogy elveszi a munka becsületét – jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-listavezetője a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös majálisán a budapesti Városligetben. A DK-s politikus arról beszélt, hogy egy tisztességesen végigdolgozott élet után nem lehet tisztességesen megélni a nyugdíjból és nem véletlen, hogy a román bérek megelőzték a magyar kereseteket, és már csupán egy tizeddel vannak a magyar bérek a bolgár fizetések mögött. – A Munka törvénykönyve lett söralátét méretű, és nem az adóbevallás – rótta fel a kormánynak. Szerinte ma ha egy munkavállaló a munkakörülményekre panaszkodik, akkor hoznak helyette Fülöp-szigeteki dolgozókat, azonban ezt nem fogják hagyni. – Magyarország akkor lehet tisztességes ország, ha visszaadják tisztességes béreket – mondta.

Dobrev Klára üzent is azoknak, akik nem működnek együtt: „Egy pillanatig nem fogom hagyni, hogy megosszák az ellenzék erőit”. Szerinte ugyanis annak van esélye leváltani a kormányt, aki együttműködik, és nem megosztja az ellenzéket – utalt vélhetően Magyar Péterre, igaz, a neve és pártja említése nélkül.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az uniós csatlakozás keserédes 20 éves évfordulójáról beszélt. Úgy vélekedett, hogy a Magyarországgal csatlakozott államok jobban éltek az unió adta lehetőséggel, mint hazánk, Magyarország a lombkorona nélküli lombkorona-sétány és a utas nélküli felcsúti kisvasút országa. Ám az EU sem tökéletes, mert nem elég erős, és a tőke egységét hozta, és nem az emberekét. Azt mondta, egy parazita állam nem fogja jól használni az uniós forrásokat, ezek a pénzek a Fidesz-közeli vállalkozók zsebében vannak. Karácsony Gergely kampányígéreteket is megfogalmazott közönségének: szavai szerint elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját indítják be uniós forrásokból és zöldítést is végrehajtanak a fővárosban. Kitért a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségére, amelyet értékalapú együttműködésként írt le, társadalmi igazságosságra építenek, nem Brüsszelt akarják elfoglalni, hanem Magyarország méltó helyét Európában.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerint meg kell erősíteni a szakszervezeteket, amely az immunrendszere a munka világának. Egyúttal üzent a rendezvényen állítása szerint feltűnt Bohár Dániel influenszernek is: Amikor majd „meg kell alapítani a munkanélküli propagandisták szakszervezetét, akkor neki is segíteni fog”.