Könnyű elveszni a különböző cukorfajták és édesítők útvesztőjében, hiszen már annyiféle véleményt hallani, hogy melyik egészséges és melyik tiltólistás, hogy csak ide-oda kapkodjuk a fejünket azt kérdezve: most akkor melyiket? Jelen cikkben összegyűjtöttük a három szidott cukorfajta (fehér cukor, barna cukor, mesterséges édesítőszerek) tulajdonságait, és alternatívákat is ajánlunk helyettük, hogy végre magad dönthesd el, melyiket is választod.
Fehér cukor
![Fehér cukor](https://www.bien.hu/wp-content/uploads/2016/07/cukorkodex-mi-helyett-mit-valassz-1140x1676.jpg)
Fehér méregnek is szokták nevezni a hagyományos, finomított cukrot. Hogy miért? Egyrészt lényegében üres kalóriáról van szó, amire nincs szüksége a szervezetnek, másrészt a vércukorszint ingadozását okozza (hirtelen emelkedés után gyors zuhanást produkál), harmadrészt pedig, ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor az előbb-utóbb fogszuvasodáshoz, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet.
A finomított fehér cukor nyersanyaga egyébként lehet cukornád vagy cukorrépa is, 99,7%-ban pedig szacharózt tartalmaz.
A finomított fehér cukor nyersanyaga egyébként lehet cukornád vagy cukorrépa is, 99,7%-ban pedig szacharózt tartalmaz.