Három éven belül 4500 modern textilgyűjtő-konténert fog telepíteni a MOHU országszerte, aminek köszönhetően megnégyszereződik a lakosság számára elérhető textilkonténerek száma Magyarországon - közölte a hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalat. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat. 

Hogy miért van szükség erre a beruházásra? A MOHU tájékoztatásából kiderül, 

az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan évi körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe.

 A használt ruházati és textília hulladék legnagyobb részét,

87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el.

Ennek eredményeként a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek. Szintén uniós felmérés, hogy a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra, vagy újrahasznosításra, és 

mindössze egy százalékát hasznosítják újra ruházati termékké, hiszen csak most kezdenek megjelenni azok a technológiák, amelyek lehetővé teszik ezt a hasznosítási irányt.

 Az EU környezetünk védelmét szem előtt tartva 2025-re célul tűzte ki a textil hulladékok elkülönített gyűjtését a nagyobb arányú visszagyűjtés és hasznosítás érdekében. 

Kép: Hartl Nagy Tamás / Economx

Ezt a célt szolgálja a MOHU kezdeményezése, mely során az egész országban a tervek szerint három év alatt mintegy 4500 textilgyűjtő konténert telepít. Jelenleg is már 1500 textilgyűjtő konténer található az országban, a MOHU-nak köszönhetően ez a szám 2027-ig a négyszeresére, hatezerre nő majd, és becslések alapján minden kétezer főnél nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, amennyiben a telepítési feltételek biztosítva lesznek. 

Az Economx érdeklődésére Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője közölte azt is, hogy a cég 2023 júliusa óta évi 4,5-5 millió tonna lakossági hulladékért felel, és az egyik legfontosabb anyagáram, a textil begyűjtését szolgálják az új konténereknek, ugyanis jelentősen meg kellett növelni a fenti célok elérése érdekében az eddigi kapacitást. 

Ozoli Gábor, a MOHU szóvívője - fotó: Hartl Nagy Tamás / Economx
Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője -
Kép: Hartl Nagy Tamás / Economx

Kiemelte azt is, hogy meg kell felelni az EU-s céloknak, a MOHU a koncesszióval azt vállalta, hogy

  • 2035-ig a hazánkban tapasztalható lakossági hulladéklerakás arányát 50 százalékról 10 százalékra csökkenti.
  • Az újrahasznosítás aránya Magyarországon jelenleg körülbelül 32 százalék, az EU-s cél, hogy ez az arány 65 százalék legyen 2035-ig,

mindkét esetben jelentős segítséget nyújthat a most bemutatott országos textilbegyűjtő-rendszer. 

A MOHU korábban azt vállalta, hogy az első tíz év során minimum 185 milliárd forint értékben fog beruházni hulladékgazdálkodási fejlesztésekbe, ennek a keretnek a része a textilkonténerek beszerzése. 

Krain Tamás, MOHU termékmenedzserét a begyűjtési folyamatról kérdeztük. Megtudtuk, hogy fél éven keresztül zajlott tíz fölötti jelentkezővel a konténer beszállítójának kiválasztása, amely eredményeként 

a további esetleges fejlesztésekre, újratervezésre nyitott Caadex Kft. lett a partner.

A konténerek is a legmodernebb német, spanyol, amerikai környezetkímélő, lézervágásos technológia alapján készültek, a hazai adottságokat figyelembe véve. 

Krain Tamás, a MOHU termékmenedzsere
Krain Tamás, a MOHU termékmenedzsere
Kép: Hartl Nagy Tamás / Economx

Mint koncesszor, a MOHU azért felel, hogy a textilhulladékot begyűjtse, előkezelje , és utána az újrahasznosításra átadja. Ez ebben az esetben egy relatíve egyszerű folyamat, mert 

a Textrade Kft. személyében ugyanaz a magyar alvállalkozó a begyűjtőpartner, az előkezelő, válogatópartner és a hasznosító is. 

A jellemzően a konténerekből begyűjtött lakossági textilhulladék egy válogatóba kerül, ahol az idegen anyagokat (műanyag, papírcsomagolás, esetleg fémhulladék) eltávolítják. Az így talált műanyagot, papírt szintén újrahasznosítják.

Az utolsó grammig szeretnénk ezt hasznosítani

 - fogalmazott Krain Tamás.

Az így megtisztított textilruházati hulladékot ezután kettő nagy kategóriába csoportosítják.

  • A begyűjtött hulladék 75-80 százaléka ruhaként, textíliaként újrahasználható, újrahasznosítható,
  • a maradék 20-25 százalék energetikai hasznosításra kerül.

Utóbbiak egy aprítási folyamaton mennek keresztül, másodlagos tüzelőanyagként adják tovább. Miután az újrahasznosítóhoz kerültek a textilanyagok, a MOHU koncessziós tevékenysége véget ért, a továbbiak a hasznosító felelőssége. 

Kép: Hartl Nagy Tamás / Economx

Mivel az Európai Unió még nem határozott meg a textilhulladékkal kapcsolatos külön célszámokat, és konkrétumok 2025. január 1-től várhatóak, így ezzel a rendszerrel előrébb tartunk, mint más EU-s tagállamok.