A legutóbbi ötéves átlagok alapján az európai hőmérséklet 2,3 Celsius fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet – állítja az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének és az Európai Unió klímaügynökségének közzétett jelentése. 

A rekordhőmérséklet erdőtüzeket, hőhullámokat, jelentős gleccserjég és hó veszteséget okoz. Többek között az Alpokban is, ahol a gleccserjég mintegy 10 százaléka tűnt el az elmúlt két évben, erről itt írtunk korábban. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrisebb jelentésében igen lesújtó képet festett, ha ez így megy tovább, Európa lakhatatlanná válik.

Bezárják az iskolákat, mert senki nem fogja bírni a 45 fokos hőséget

Az iszonyú forróság túlterheli az elektromos hálózatot. 

Már feburárban megdőlt több melegrekord Magyarországon, márciusban és áprilisban pedig súroltuk a 30 celsius fokot, az ország évi középhőmérséklete 10 °C körüli. Ami rossz hír, hogy ez megközelítőleg 2,5 °C-kal magasabb, mint ami az Egyenlítőtől való távolságból következne.

A globális felmelegedés egyik látható jele, hogy a szeged.hu beszámolója szerint Csongrád-Csanád vármegye és a Szegedi járás székhelyén már pálmafákat ültetnek ki az egyik térre. A pálmafélék trópusi növények, így túlnyomórészt melegkedvelők. 

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy – mint az egyik növényekkel foglalkozó szakportál írja –egyes fajokat tényleg kifejezetten olyan helyre érdemes ültetni, ahol teljesülnek a számukra fontos „sivatagi" feltételek, más fajok azonban kifejezetten az árnyékos területeket kedvelik és „ezekből a pálmafélékből jóval több van, mint gondolnánk." Az az összes fajról elmondható általánosságban, hogy a 8-10 celsius fokra minimum szüksége van, ezért télen bent kell tartani, teszi hozzá Budai Kertcentrum leírása. 

A Szeged.hu cikke szerint úgynevezett előnevelt fagytűrő pálmát helyeztek ki a Glattfelder Gyula téren.