„Köszönjük,
Publicisztika
Karcer – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Karcer – Józsa Márta jegyzete

A karcer kulcsa mindig a hatalom zsebében van, és annak jó, avagy rosszindulatától függ, hogy mikor veszi elő. A következő néhány napban, mint minden felfokozott politikai csatározás idején, az lesz a nagy kérdés: ki meddig megy el.

Barátok közt – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Barátok közt – Hardy Mihály jegyzete

Rejtélyes, hogy vajon mitől vonzzák a magyar miniszterelnököt szinte mágnesként a politikai alvilág figurái. Azok, akikkel magára valamit is adó államférfi bizonyosan nem fog kezet. (Ugye most nem Hódmezővásárhelyen járunk!) Mindenki igyekszik inkább nagy ívben elkerülni ezeket a bukott politikusokat. Persze, ha valakivel senki sem áll szóba, akkor tényleg marad a resztli.

Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete

"Tényleg nem látja, vagy nem akarja látni Gyurcsány és a többi "régi ellenzéki", hogy ha ez a sok szempontból valóban bizarr jelenség, amit Magyar Péternek hívunk, azért jelent most millióknak reményt, mert ők tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak?"

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete

Erre szokták jobb körökben azt mondani, hogy látszik, az illetőnek a szalonna vagy a gumicsizma volt a jele az óvodában. Bevallom a kínos jelenetet látva ennél jóval erősebb szavak jutottak az eszembe, és ezúton is elnézést kérek a teljes magyar agrárszektor minden tagjától, sőt még Johann Sebastian Bach Parasztkantátáját is megkövetem.

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

Magyar Péter megette az ellenzéki tortát – Kárpáti Iván jegyzete

30/04/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tömegek akarják leváltani az ellenzéket Orbánnal együtt, kár ezt tagadni. Hogy mennyire lehet közvéleményt szondázni ilyen viharban, az persze más kérdés. Szerencsére két hónap múlva világos számokat kapunk.

2024. április 30. Esti gyors-részlet (2024.04.30. Kárpáti Iván jegyzete)
01:58
00:00

A Medián mérése szerint az elmúlt hetek lendülete a legnépszerűbb ellenzéki párttá tette Magyar Péter mozgalmát. Nem példa nélküli, Szlovákiában például Igor Matovic mutatott be hasonló mutatványt. Az ő sorsának tanulságairól később.

A számok azt mutatják, hogy bár a Fidesz is visszaesett némileg, de Magyar Péter leginkább az ellenzékbe harapott bele. Nem kicsit, nagyon. Még a DK is látványosan lecsúszott, pedig nekik legendásan elkötelezett támogatóik vannak.

Hittem eddig. A jelek szerint az eddig létező ellenzék szavazóinak nem jelentéktelen része csak jobb híján állt választottja mellé. Dühösek és elégedetlenek, mert az ellenzék minden létező variációban kudarcot vallott. Nem elég már egy Kutyapárt levezetni ezt az indulatot, oldani a frusztrációt.

Tömegek akarják leváltani az ellenzéket Orbánnal együtt, kár ezt tagadni. Hogy mennyire lehet közvéleményt szondázni ilyen viharban, az persze más kérdés. Szerencsére két hónap múlva világos számokat kapunk, nagymintás közvéleménykutatásnak is tekinthető az EP-választás.

Ha a Tiszának lesz 5-6 mandátuma, az egyértelmű üzenet. Mi lesz utána? A parlamenti választások még nagyon messze vannak és a Fidesz magja érintetlen, erőforrásai kimeríthetetlenek. Végtelennek tűnő ideig kellene Magyar Péternek fenntartania a fordulatszámot.

A másik nem elhanyagolható kérdés a kormányzóképesség látszatának kialakítása. A nap végén a választók ezt is mérlegelik, nem csak a forradalmi hevületet. A már említett Matovic üstökösként ragyogott fel, majd ugyanilyen gyorsan égett szénné, azóta pedig visszatért Robert Fico, pedig az ő politikájának ellenében győzött 2020-ban. Nehéz évek vannak még előttünk.  

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. április 30-i adásában hangzott el.