Bödőcs Tibor és Csákányi Eszter szatírajelenete vírusként terjed a neten: Rákay, nézed?

Bödőcs Tibor írta, Csákányi Eszter a főszereplő és a kommentelők nem győzik dicsérni. Ha még nem látta A kérvényt, azonnal pótolja be!

2024. május 1., 07:21

Szerző:

Lengyel Tamás, Molnár Áron és a többiek március 15-ére készítettek egy politikai felhangoktól nem mentes kabaréjelenetet, most Bödőcs Tibor YouTube-csatornáján jelent meg egy videó, amit részben a főszereplő Csákányi Eszter színészi játéka tesz felejthetetlenné. Látta már? A kommentelők egyszerűen odavannak érte.

Bödőcs Tibor – A kérvény

Nem sok bevezető szükséges a kisfilmhez, ha van most négy és fél szabad perce, kattintson a play gombra!

A jelentben Csákányi Eszter karaktere kérvénnyel fordul a Znamenák István által játszott hivatalnokhoz, a rendező Zsigmond Dániel. Bödőcs Tibor nemrég megjelent kötete, a Prímszámok hóesésben tartalmazza a jelenet alapjául szolgáló írást, és az író-humorista a kisfiával maga is feltűnik egy pillanatra a kisfilm elején.

A kommentek között a legnépszerűbb hozzászólás mindössze kétszavas:

„Rákay, nézed?”

A hozzászóló minden bizonnyal a Rákay Philip által fémjelzett, Most vagy soha című filmre utal, ami összehasonlíthatatlanul több pénzből készült, mint ez a kisfilm, mégis a kommentelő meglátása szerint Bödőcs munkája képviselhet magasabb művészi értéket. És hát viccesebb is.

A hozzászólók között rengetegen vannak, akik Örkény István egyperces novelláihoz hasonlítják a fenti jelenetet, és a két főszereplő színésznek is bőven kijut a dicséretből.

„Csákányi Eszter egy zseni! Egy kincs!”

– mondja egy másik olyan komment, ami pár nap alatt több száz lájkot kapott.

Bödőcs Tibor egyébként korábban Gyurcsány-paródiáival szórakoztatta a csatornájára feliratkozókat, a fenti videóhoz hasonló tartalom még az alábbi jelenet ugyanabból a könyvből. Ennek a címe Maestro, a főszereplő ezúttal Thuróczy Szabolcs.

Bödőcs Tibor a könyve megjelenésekor

Tavaly ősszel került a boltokba A kérvényt és más miniatűröket tartalmazó Prímszámok hóesésben című könyv, ennek apropóján közölt interjút akkor Bödőcs Tiborral a Válasz Online, amelyben a Libri MCC-hez kerülésétől Fábry Sándorig sok minden szóba került. 

„Amikor jött a hír, hogy lenyúlták a Librit is, már készen volt a könyv! Így nem nagyon volt mozgásterem. Ráadásul a kiadónál dolgozó csapat maradt a helyén – egyelőre. A kiadó igazgatója, aki nem akárki, M. Nagy Miklós, ő is ott van. Vele szemben sem lenne tisztességes, hogy azért, mert a tulajdonos változott, nagy dérrel-dúrral felálljak és cserben hagyjam”

– mondta Bödőcs Tibor azzal kapcsolatban, hogy könyve a Librihez tartozó Helikon gondozásában jelent meg. Azt mondta, egyelőre nem érzi, hogy a kiadónál bármi változott volna, így azt sem érzi, hogy „kollaborálna”, de hozzátette a következőket is:

„Érdekes is a vád, amely szerint én úgy kollaborálok, hogy az adóforintjaimon felül még a könyvem bevételének egy részét is viszi a kleptokrácia. Tehát nem lefizetnek, hanem kicsit jobban meglopnak. »Így megy ez.« Az Indexnél nyilván bele tudnak szólni a szerkesztésbe, látom én is, mi megy ott, de nálam mégis hogyan? Most, hogy megjelenik a könyv, mondjuk megnézem majd, beleírtak-e, vagy kihúztak-e belőle poénokat azóta, hogy leadtam.”

Bödőcs Tibor Fábry Sándorról pedig azt mondta, hogy olyan, mintha a rokona lenne, „akivel nagyon mást gondolunk a politikáról. Ő is így lehet velem: én vagyok az unokaöcs, aki nagyon rossz irányba ment. Próbálunk olykor beszélni erről, aztán mégsem beszélünk…

(Kiemelt kép: YouTube/Bödőcs Tibor)