Kínai népi fegyveres erők Magyarországon? Nem kommentálja a kormány az értesülést

Kínai népi fegyveres erők Magyarországon? Nem kommentálja a kormány az értesülést

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cáfolja-e, hogy a Kínai Népköztársaság Magyarországra tervez csoportosítani fegyveres erőket? – kérdezte írásban Tompos Márton (Momentum) országgyűlési képviselő Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi minisztert egy sajtóértesülésre hivatkozva. A miniszter nem kommentálja az értesülést, nem is cáfolt.

Az Intelligence Online 2024. március 3-ai „Beijing prepares to deploy Belt and Road 'militia'” című publikációjának értesülései szerint a Kínai Népköztársaság tavaly óta, biztonságuk garantálása érdekében, minden állami tulajdonú vállalatához tartalékos, milíciaszerű fegyveres egységeket rendelt, az úgynevezett „Népi Fegyveres Erők Osztályából” (People’s Armed Forces Department, a továbbiakban: PAFD). Tekintettel arra, hogy Magyarország számos kínai állami tulajdonú vállalatnak adott otthont az elmúlt időben az „Egy Övezet, Egy Út” projekt keretében, az Intelligence Online információi alapján a Kínai Népköztársaság hazánkba telepítené először az Európai Unió területén belül, a fent említett egységeket.

Tompos Márton (Momentum) országgyűlési képviselő erre kérdezett rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternél, aki úgy reagált: a Kormány nem kommentálja „külföldi, online sajtóoldalak cikkeit, illetve felvetéseit”. Korábban egy Facebook-posztban Tompos Márton azt is hozzáfűzte a témához: kérdés, hogy a cikkben összekeverik-e a tartalékos katonákat a rendőrökkel, vagy tényleg kínai katonák is jönnek az itteni Egy övezet, egy út-projekt „megvédésére”.

Nem reagált a miniszter Tompos Mártonnak arra a kérdésre sem, hogy amennyiben nem cáfolja az értesülést, akkor miért nem nyújt a kormány tájékoztatást a kérdésről, értesítették-e a NATO-szövetségeseket, és nem gondolja-e, hogy sérti Magyarország szuverenitását, ha nem NATO-tagország saját, milíciajellegű vagy bármilyen fegyveres egységet telepít Magyarország területére.