A finn Finnair légitársaság hétfőn felfüggesztette az észtországi Tartuba tartó járatait a Balti-tenger térsége feletti GPS-jelek zavarása miatt, amelyet az észt hatóságok Oroszországnak tulajdonítottak. 

Észtország második városának repülőtere kizárólag a GPS-jelekre támaszkodik a megközelítés és a leszállás során.

Csütörtökön és pénteken a Finnair két, Helsinkiből Tartuba tartó járatának vissza kellett fordulnia a GPS-zavarása miatt.

A tartui GPS-zavar miatt kénytelenek vagyunk felfüggeszteni a járatokat, amíg alternatív megoldásokat nem találunk

– közölte a Finnair. A felfüggesztés május 31-ig tart.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter "hibrid támadásnak" nevezte a GPS-zavarást, és Oroszországot tette felelőssé. Közölte, hogy fel kívánja vetni a kérdést az EU és a NATO előtt.

Oroszország nagyon jól tudja, hogy az általuk okozott zavarás nagyon veszélyes a légi közlekedésünkre...Szándékos akció, amely megzavarja az életünket, és veszélyezteti az emberek életét”

– mondta Tsahkna az észt közszolgálati műsorszolgáltató ERR-nek.

A GPS-zavarás az ukrajnai háború 2022-es kezdete óta rendszeres a balti térségben, és Oroszországot tartják a legvalószínűbb bűnösnek, bár a felelősségét nem sikerült bizonyítani.

A repülőgépek GPS-jel nélkül is biztonságosan repülhetnek, de a zavarás megfosztja a pilótákat a földrajzi helymeghatározás fontos forrásától.

„A legtöbb repülőtér alternatív megközelítési módszereket használ, de néhány repülőtér, például Tartu, csak olyan módszereket alkalmaz, amelyekhez GPS-jelre van szükség”

– mondta Jari Paajanen, a Finnair üzemeltetési igazgatója a közleményben, melyről beszámolt a Politico.