Oda Magyarország előnye: a román gazdaság csúnyán beelőzte a magyart

Magyarország immár hivatalosan is leszakadt Romániától. Az Eurostat adatai szerint keleti szomszédunkban nem csak a fogyasztás szintje magasabb, de magasabbak az elérhető bérek is.

2024. április 30., 12:44

Szerző:

Egyre nagyobb bajban van Magyarország gazdasága, miután az elmúlt időszakban a román gazdaság gyorsabban nőtt mint a miénk. Azaz a románok többet fogyasztottak, mint a magyarok, illetve az is kiderült, hogy miből: a bérek tavaly már magasabbak voltak Romániában, mint Magyarországon. Az Eurostat most kiadott adatai szerint vásárlőerőparitáson (PPS) számolva a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján. A lap az éves nettó keresetet vette alapul vásárlóerő-paritáson, ami azt jelenti, hogy megpróbálják kiszűrni az egyes országok eltérő árszintjeiből fakadó eltéréseket, azaz azt próbálják kifejezni, hogy egységnyi pénzért mennyi árut és szolgáltatást lehet venni az adott gazdaságban.

A régiós országok közül Lengyelországban a legmagasabb a fizetés, ami ugyan mindenhol emelkedett, de a legnagyobb ütemben Romániában nőtt. A Portfolio azt írja, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a Románia és Magyarország közötti különbség, és a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek. A lap az Eurostat adatai alapján külön vizsgálta az egyfős háztartások és kétgyerekes-két felnőttes háztartások vásárlóerő-paritáson számított éves bérét, ebből az adórendszerek gyerekek utáni kedvezményei is látszanak. Itt Magyarország sokáig jobban állt, de időközben elinflálódott a családi adókedvezmény, így most már előz minket Románia. Szlovákia és Bulgária viszont alattunk van.

A fogyasztás tekintetében is stabilnak tűnik Románia előnye, Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, könnyen lehet, hogy hamarosan beéri Magyarországot. A bérek és fogyasztás tekintetében Magyarország a régióban jellemző szint alatt van, ami azt jelenti, hogy az adott bérekhez képest itt magasabb is lehetne a fogyasztás, ami Romániában magasabban is van. Az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg – írja a lap.

A fentiek alapján – a Portfolio következtetése szerint – igencsak úgy tűnik, hogy Magyarország nem tartja a lépést a régióval, a relatív pozíciónk romlása trendszerű. A jegybank friss jelentése szerint az elmúlt években a régiós országokhoz képest összességében relatív fejlettségünk és relatív termelékenységünk is kedvezőtlenebbé vált.

Az egyensúlyi és versenyképességi hiányosságok következtében a magyar gazdaság érzékenyebb volt a külső hatásokra, mint a régió más országai

– írja az MNB, miközben arra figyelmeztet, hogy az új évtized kulcsterületein (tudástőke, digitalizáció, zöld energia) nem éri el hazánk teljesítménye a régiós átlagot. A gyors felzárkózáshoz tehát nagy változásokra lenne szükség.

(Képünk illusztráció. Forrása: DANIEL MIHAILESCU / AFP)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.