Tiborcz István neve is előkerült a Lánchíd-ügyben

Áttételesen, de a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségével is van kapcsolata annak a cégnek, amelyet a fideszes Budai Gyula hozott hírbe a Lánchíd-ügyben. 

2024. április 30., 12:17

Szerző:

Tiborcz István neve is előkerült a Lánchíd felújításával kapcsolatban, miután a miniszterelnök vejének érdekeltsége kapcsolatban áll azzal a céggel, amelyet a fideszes Budai Gyula hozott hírbe a Lánchíd-ügyben – írja a Népszava. Ahogy arról beszámoltunk,  Budai Gyula vesztegetés bűncselekménye miatt feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál, melyet a fideszes országgyűlési képviselő maga közölt a Facebook-oldalán.

A politikus a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta, kapott a napokban egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Az állítólagos kétes pénzmozgásokkal kapcsolatban említett társaság ügyvezetőjének van olyan cége, amelyben résztulajdonos egy Tiborcz-féle Kft. 

A Budai által említett társaság céghálóját megvizsgálva került elő Tiborcz István neve

Budai Gyula a videójában felidézte azt is, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal 2023 novembere óta folytat nyomozást Vig Mór ügyvéd és társai ellen költségvetési csalás bűncselekménye miatt. A sajtóban megjelent információk szerint Vig Mór ügyvéd cége milliárdos tételben kapott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től, amelyet ezt követően az ügyvéd egy magánszámlára és az ügyvédi letéti számlájára utalt tovább. Később ebből 900 millió forintot vett fel készpénzben – magyarázta Budai.

A megjelent Kehi-vizsgálat megállapítása szerint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. több részletben másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór cégének. Budai Gyula elmondta továbbá, hogy a levélíró információi szerint Vig Mór a Mammut áruházba járt be elszámolni egy biztonsági cég irodájába, mely kapcsolatban áll az A-Híd Zrt.-vel. Az elszámolás a biztonsági cég vezetőjével történt. Budai informátora szerint ebből a pénzből jelentős összegek kerültek át a fővároshoz.

A fideszes politikus által emlegetett Vig Mór-féle elszámolás idején László György volt az Árgus Security ügyvezetője, és ma is ő vezeti a társaságot. Csakhogy László György egy másik céget is vezet, a Hattyú Projekt Kft.-t, amelynek 2019 és 2022 között egyedüli tulajdonosa is volt. 2022 őszén azonban,  ahogy azt annak idején a 444 kiszúrta, Tiborcz István és a régóta vele együtt mozgó Hamar Endre bevásárolta magát ebbe a vállalkozásba. A cégen azóta a László György birtokolta Swan Project Zrt., a Tiborcz-féle BDPST Property Kft. és a Hamar tulajdonában lévő EAS Equity Vagyonkezelő Zrt. osztozik. 

További érdekesség, hogy ehhez a közös társasághoz tartozik a Tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. Ez a vállalkozás korábban 3,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökség által bonyolított Kisfaludy-pályázatokon egy új, négycsillagos szálloda építésére Debrecenben. A turisztikai ügynökség vezérigazgató-helyettese Jakab Zsófia, Tiborcz feleségének, Orbán Ráhelnek jó barátnője. A szálloda kivitelezési tenderét, akárcsak a Lánchíd felújítását az A-Híd Zrt. nyerte.

(Kiemelt képünkön: 2023. augusztus 26-án készült légi felvételen a Lánchídon átfutó atléták a női maraton döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon. Fotó: RUZSA István / POOL / AFP)