A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly júniusban tette közzé azt az ajánlást a hazai bankok számára, mely szerint

a pénzintézetek legkésőbb 2024 szeptember 1-től ne csak a bankkártyákra, hanem az átutalásokra is alkalmazzanak az ügyfél által beállítható napi limiteket.

A bankok úgynevezett kétfaktoros vagy más néven erős és kötelező ügyfél-hitelesítéssel sikeresen visszaszorították az internetes bankkártyás vásárlási csalásokat a kontinensen belül, de

a csalók az átutalásos csalások felé fordultak, ahol mostanáig még korlátozások, limitek sem nagyon voltak.

Ez azt jelenti, hogy egy megtévesztett ügyfél akár az egész számlaegyenlegét átutalhatta a csalóknak, akik ráadásul a 20 millió forint alatti összeget magyarországi bankszámlán azonnal meg is kapták

-  – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Ezeket a limiteket az ügyfelek saját maguk bármikor megemelhetik vagy lecsökkenthetik, akár tartósan is, így a bankok által bevezetett limitek csak az ügyfél első módosításáig érvényesek.

Sok banknál már elérhető a limitállítás, de az alapértelmezett limitek még mindig túlságosan magasak - írja a szakportál, amely felhívja a figyelmet:

minden felhasználó legkésőbb szeptember 1-ig saját maga kezdeményezze az átutalási limit módosítását a bankjánál egy számára kényelmes alacsony értékre, hogy ezzel megelőzze a csalók visszaéléseit; kérjen mellé push, esetleg SMS értesítést a tranzakciókról.

Egy alapértelmezett 5 vagy 10 millió forintos napi átutalási limit megvédi ugyan az ügyfelet a pénze nagy részének ellopásától egy 100 millió forintos egyenleg esetén, de nem ez a jellemző eset. Az 1-2 milliós, vagy akár több százezres egyenlegeknél ezek a limitek nem védenek a csalóktól.

A BiztosDöntés adatgyűjtése alapján a bankok jelenleg az alábbiak szerint állnak idehaza az átutalási limitek bevezetésével:

  • - A CIB Bank Internet Bankjában és mobilalkalmazásában lehet módosítani a bank által alapértelmezetten megadott limitet. Az alapértelmezettnél csak kisebb limit állítható be, de megadható havi és napi limit is. Az alapértelmezett havi limit 500 millió forint, az alapértelmezett napi limit 200 millió forint. A limitek mind a mobilalkalmazásban, mind az internetbankban módosíthatók. Az internetbankban minden átutalásnál látszik a limitből még felhasználható összeg. Szeptember 1-ig komplexebb tranzakciós limitkezelésre vált majd a CIB Bank.
  • - Az Erste kétféle limitet biztosít, egy állandó és egy ideiglenes limitet. Az állandó limit minden napra vonatkozik, míg az ideiglenes limit a bankkártyánál már korábban bevezetetthez hasonló időzárral működik az átutalásoknál is, 1 és 12 óra között beállíthatóan. Ha ez az idő eltelik, a limit magától visszaáll az alapértelmezettre, mely 50 millió forint. Mindkét limitet az ügyfél tetszés szerint módosíthatja, de csak telefonon vagy bankfiókban.
  • - A K&H Banknál, Gránit és a MagNet Banknál egyelőre nem lehet állítani az átutalási limiteket, de legkésőbb szeptember 1-re ezeknél a bankoknál is megjelenik várhatóan.
  • - Az MBH Banknál létezik napi átutalási limit, mely 5 millió forint, de az ügyfél szabadon változtathat rajta. Akár növelhető napi 20 millió forintig, de akár csökkenthető 0 forintra is. Az ügyfél ideiglenes és állandó napi limitet is beállíthat, ideiglenes limit választása esetén a változtatás csak aznap 23 óra 59 percig van érvényben. Ezt követően visszaáll a bank által meghatározott napi limitre.
  • - Az OTP Bank május 8-ától vezeti be az átutalási limitet. Az alapbeállítása napi 1 millió forint lesz, de ezt a felhasználók kisebb vagy nagyobb összegre is módosíthatják az OTP MobilBankban, telefonos ügyfélszolgálaton, illetve bankfiókban. Aki nem használ OTP MobilBankot, az csak telefonos ügyfélszolgálaton és bankfiókban módosíthatja a limitet, internetbankban nem.
  • - A Raiffeisen Bank ügyfelei is tudnak napi átutalási limitet módosítani, bár ez 477 forintjukba kerül. Ez a díj az MNB ajánlásának megfelelően várhatóan megszűnik majd szeptember 1-re, legalább az elektronikus csatornákon keresztüli limitállításra vonatkozóan. SMS-ben küldött egyszer használatos jelszóval tranzakciónként 1 millió forint, naponta legfeljebb 25 millió forint küldhető el. Raiffeisen Mobil Token azonosítással a tételenkénti utalási határ is 25 millió forint, ugyanekkora napi limit mellett.
  • - Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciónkénti limit 200 000 forint, a napi limit pedig 500 000 forint. Ez tranzakciónként 10 millió forintig, mTokenes illetve VICA hitelesítés esetén pedig 20 millió forintig növelhető. Pontosan ugyanennyi a napi limit is, mindkét hitelesítési móddal. A limitek megváltoztatására csak bankfiókban és telefonbankon keresztül van lehetőség. Internetbankban vagy mobilalkalmazásban ez a limit nem módosítható.
  • - A Magyarországon népszerűbb fintechek köréből a Revolut Banknál a legtöbb pénznem esetében nincs átutalási limit. A kivételeket az alkalmazáson belül feltüntetik a pénzküldés előtt. Nagy összegnél további ellenőrzéseket végeznek, mielőtt a pénz elhagyja a Revolut számlakörét.
  • Wise-nál átutalásonként legfeljebb 300 millió forintot, 6 millió eurót vagy 1 millió dollárt (helyben), illetve 1,6 millió dollárt (SWIFT-en keresztül) lehet egyszerre elküldeni. Más korlátozás nincs. A fintech cégekre az MNB ajánlás nem vonatkozik.

A limitek kezelésében végleges állapot szeptember 1-re várható.

Az MNB által 2024. március 18-án publikált legutóbbi visszaélési statisztika szerint 2020. II. negyedévétől kezdtek megnövekedni az átutalásos csalások. Az addigi, negyedévenkénti néhány tíz darabszámú és összesen legfeljebb néhány százmillió forint értékű csalások meredeken, több tízezres számú, összesen 6-7 milliárd forintos visszaélésekké duzzadtak 3 év leforgása alatt. A csalók a visszaélések során azonos sémára épülve tévesztik meg az ügyfeleket, például a bajba került unoka gyors anyagi megsegítésére vagy a bankszámlával kapcsolatos problémákra, netán pont egy visszaélésre vagy a bankszámla feltörésére hivatkozva. Az ügyfelet a bank nevében arra kérik, hogy adja ki a banki kódjait, vagy saját maga utalja át a számlaegyenlegét egy megjelölt számlára, netán telepítsen fel egy távoli vezérlést lehetővé tevő szoftvert a számítógépére vagy mobiltelefonjára a banki kapcsolat megjavítása vagy ellenőrzése céljából. Bár ezek a visszaélések 2023 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, a probléma még ma is fennáll.