Majdnem tízmillió forint volt a környezetvédelmi alapítványt vezető Áder rezsije tavaly

  • narancs.hu
  • 2024. április 30.

Belpol

Több száz millió forintot költött az állam 2020 eleje és 2023 vége között Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira – írja az rtl.hu.  

A visszavonuló köztársasági elnököknek életük végéig jár egyebek közt havi juttatás, a megfelelő ingatlan használatának a joga, legfeljebb háromfős titkárság, autó, valamint egyéb költségtérítés is. A vizsgált időszakban nagyjából 250 millió forint ment el csak a titkárságok fenntartására.  

Az Országgyűlés Hivatalától származó adatokból az látszik, hogy Schmitt Pál és Áder János nem rezsivédett ingatlanban lakik, erre utal legalábbis, hogy 2022 után mindkettejük esetében megugrott az az összeg, amelyet az állam fizetett ki gáz- és áramfogyasztásuk után. A lap szerint Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, míg Áder Jánoséknál 1,5 millióról 9,4 millió forintra.

 
Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök és felesége, Schmittné Makray Katalin, valamint Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (b-j) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó ünnepi szentmise előtt a Hősök terén 2021. szeptember 5-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
 

Áder János esetében azért is különös a 9,4 millió forintos fogyasztás, mert a volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel. Esetében a havi energiadíj több mint 780 ezer forint volt, jegyzi meg a lap. 

Schmitt Pál és Áder János élete végéig jogosult havi juttatásra, amely megegyezik a mindenkori köztársasági elnöknek járó havi tiszteletdíj összegével. Ez tavaly még havi 4,6 millió forint volt, idén márciustól viszont már 5,2 millió forint. Ez a havi juttatás csak akkor jár a korábbi elnököknek, ha nem dolgoznak olyan munkahelyen, ahol társadalombiztosítást is fizetnek utánuk. Ha felvették a nekik járó pénzt, akkor nagyjából 110 millió forint mehetett el Schmitt Pál és Áder János illetményére 2023-ban, 2020 óta pedig összesen körülbelül 250 millió forint. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk