„Támogassa
A lényeg

Közzétették a köztársasági elnökök költségeit

30/04/2024 08:00

| Szerző: Klubrádió

Milliókba kerül az adófizetőknek a volt fideszes köztársasági elnökök rezsije.

Több száz millió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök rendszeres juttatásaira és egyéb költségeire az elmúlt négy évben, írja az RTL. Az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint az adófizetők állták mindkét egykori köztársasági elnök éves áram- és gázszámláját, valamint olyan kiadásokat is, mint a titkársági autó, internet, vagy lakásbiztosítás.

A portál szerint az Országgyűlés Hivatalától kapott adatok arra utalnak, hogy Schmitt Pál és Áder János nem rezsivédett ingatlanban lakik, hiszen 2022 után mindkettejüknél megugrott a rezsiköltség. A törvény alapján ugyanis a volt köztársasági elnököknek nemcsak biztosítani kell egy „megfelelő” ingatlant, hanem annak költségeit is állni kell.

Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, míg Áder Jánoséknál 1,5 millióról 9,4 millió forintra. Tehát tavaly több mint 16 millió forint csak az általuk használt ingatlanok rezsiköltsége volt. Schmitt Pál saját házban él, Áder János viszont az államtól igényelt, és kapott egy felújított és kibővített ingatlant.

Az rtl.hu megjegyzi, Áder János esetében azért is különös a 9,4 millió forintos fogyasztás, mert a volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel. Esetében a havi energiadíj több mint 780 ezer forint volt