A Nexustól egymással is jó nexusban leszünk – izgalmas cuvée-válogatás az idei METRO Év Bora sorozat

Kult

A Nexustól egymással is jó nexusban leszünk – izgalmas cuvée-válogatás az idei METRO Év Bora sorozat

Hagyományőrzés és fenntarthatóság – akár ez is állhatna a Lelovits Tamás Pincészete cégérén. A METRO szakemberei ugyanis idén is jó érzékkel választották ki az Év Borát – ezúttal a Pannon Borrégióhoz tartozó Villányi borvidékről, ahonnan a hagyomány és fenntarthatóság szellemében válogattak egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló bortriót. A hagyományos családi gazdaságként működő Lelovits Tamás Pincészetében készült Nexus borcsalád híven tükrözi az örökölt hagyományok szerint működő borgazdaság szemléletét, értékrendjét és minőségi elveit. Az izgalmas, friss és játékos kompozíció már elérhető a METRO áruházak kínálatában. Lelovits Tamás borásszal és Gerendai Károllyal, a METRO bor- és pezsgő kategória-szakértőjével beszélgettünk.

Villányról általában a vörösborok jutnak eszünkbe, holott ma már gazdag fajtaválasztékból készült kiváló házasításokat találunk könnyű rozé- és fehérborokból is. A Lelovits Tamás Pincészetéből származó METRO Év Bora 2024 válogatások is olyan cuvéek, amelyek a házasítások legjobb oldalát domborítják ki. 

A Lelovits Nexus fehér cuvée chardonnay, ottonel muskotály és sauvignon blanc szőlők előnyeit egyesíti. A friss, gyümölcsös bort zamatos, gazdag ízek, citrusos-zöldalmás illatjegyek jellemzik. A Lelovits Nexus rosé cuvée a pincészet különleges tételeként kékfrankos és syrah házasítása, egyedülálló íz és illatvilággal. A kékfrankos karakterességét és a syrah izgalmas fűszerességét lelhetjük fel benne, illatában parfümös, rózsaszín virágok fedezhetők fel. A Lelovits Nexus vörös cuvée a kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc szőlőfajták házasítása. Könnyed, feketeribizlis-szedres ízvilágú bor, cseppnyi dohány érzettel. 

 

Fotó: METRO 

„Amikor az Év Borán gondolkodtunk Spáda Márió borásszal, a METRO bor- és pezsgő beszerzési szakértőjével együtt, a hazai trendeknek megfelelő borokat kerestünk. Először a régiót választottuk ki: Villány az egyik legkedveltebb borvidék, ezért idén ezt a vidéket választottuk. Bár Villányról a testes vörösborok jutnak először eszünkbe, ma már jócskán találunk gyümölcsösebb, könnyebb vörösborokat és kiváló fehérbor-házasításokat is. Lelovits Tamás Pincészete lendületes, dinamikus pince, jól reagál a borfogyasztási trendekre, és igazán jó cuvée-ket találunk a kínálatban” – mondja Gerendai Károly borász, a METRO bor- és pezsgő értékesítési szakértője. 

A borok kiválasztásának szempontjai között első helyen a fogyasztói igények álltak – derült ki Lelovits Tamás, a pincészet tulajdonosának és vezetőjének elmondásából is: „Összességében mindenképpen egy könnyedebb vonalat kerestünk, mindhárom tételben, a fehér, a rozé és a vörös cuvéeben is. Az volt a cél a fehérnél, hogy egy illatosabb fajtát is házasítsunk bele, hogy egy kedvesebb, jól iható, könnyebb nyári italt készítsünk. A fehérbor egy chardonnay, muscat ottonel muskotály és sauvignon blanc házasítás. A rozé kékfrankos és syrah házasítása. A vörös pedig kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc házasításából született cuvée, ami ugyancsak a könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilágot képviseli.”

Gerendai Károly, Lelovits Tamás és Spáda Márió a SIRHA Kiállításon, a METRO standján – Fotó: METRO

A borfogyasztási trendek jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedben, és ez az Év Bora kiválasztását is jelentős mértékben meghatározta: 

„Felgyorsultunk, és egyre népszerűbbek a könnyen iható fehérborok. Ugyanakkor a fehérekben sokkal nagyobb a varietas delectat lehetősége, változatosabban házasíthatók egy vörösbornál” 

– mondja Gerendai Károly. „Hamarosan itt a nyár, és egy forró napon az ember nem szívesen fogyaszt alkoholt, de ha este – amikor még mindig 26-28-30 fok van –, leülünk beszélgetni, akkor inkább egy könnyed fehérbort választunk, amit önállóan is jól lehet fogyasztani, de fröccsben is jólesik” – erősíti meg Lelovits Tamás.

A hagyományos szőlőgazdálkodás és borkészítés a Lelovits család generációkra visszavezethető hagyatéka: ezt az értékrendet követve gondozza és fejleszti tovább a birtokot Tamás és Eszter 1998 óta. „A nagyszülők és a szülők is foglalkoztak szőlővel és borral, a szüleim inkább hobbi-szinten, ők nem hozták kereskedelmi forgalomba saját név alatt. Amikor a feleségemmel elkezdtük a szőlészetet és a borászatot fejleszteni, egy hektárról indultunk, ma már 11 hektárról szedjük a szőlőt és további 11 hektárnyi területről vásárolunk még termést. Megvannak a termelők, akikkel már hosszú évek óta kapcsolatban vagyunk, és kifejezetten nekünk termelnek. 

Az a véleményünk, hogy 70 százalékban az alapanyag határozza meg a végterméket, úgyhogy az ültetvényeket már a metszéstől kezdve a későbbi borkészítési céloknak megfelelően, kompromisszumok nélkül kell művelni.

Nemcsak a termésmennyiségekre értem ezt, hanem az alapanyag minőségére is, hiszen a villányi eredetvédelemben is szabályozva van, hogy milyennek kell lennie egy klasszikus, egy  prémium, esetleg egy szuper prémium kategóriának” – avat be a pincészet működésébe, érzékeltetve az ott folyó munka szemléletét is Lelovits Tamás.

A Lelovits szőlőültetvény részlete – Fotó: Lelovits Tamás Pincészete 

A villányi borvidék hatalmas kínálatában egyedi arculatot képvisel az idei METRO Év Bora verseny győztes pincészete. A régióra jellemző karakteres jegyeket nem levetkőzve, ám saját egyéniségével érvényesül a Tamás és Eszter koncepciójában megvalósuló borászat: „Megvannak a jellegzetes ízjegyek, amiket már a fogyasztóink felismernek. Mindenképpen az a cél, hogy a gyümölcsösség maradjon előtérben, egy picit játékosabb savakkal élő borokat szeretnénk készíteni. Ez természetesen nagyon függ a szüreti időponttól és a területtől, ahonnan szüretelünk, mert más jegyekkel tudjuk az adott fajtát Villányban vagy a siklósi részről szüretelni: másabb savszerkezettel és PH-val rendelkeznek a különböző ültetvényeken termő szőlők, akár ugyanabból a fajtából is” – mondja Tamás.

A három kiválasztott bor egyedi címkét kapott. Érdekesség, hogy a Nexus borok címkéin a gasztronómiai kapcsolódást hangsúlyozandó evőeszközök alkotják az X egyik szárát:

míg a Nexus név a partnerek közötti szoros kapcsolatra utal, addig a címkén szereplő evőeszközök a borok fogyasztására vonatkozó iránymutatással is szolgálnak.

„A címke design-elemei a kés, a villa és a kanál – ez nagy segítség a HoReCa partnereknek és a fogyasztóknak, hogy melyik tételt mihez ajánljuk. A fehéren villa van, mert ez illik salátákhoz, fehér húsokhoz, tésztákhoz. A rozé címkéjén egy kanál van. Hamarosan itt a piros bogyós gyümölcsök, a gyümölcslevesek szezonja – ezekhez kiválóan illik a Lelovits Nexus rozé cuvée. A vörösbor palackján pedig egy kést látunk, hiszen ezt a bort inkább húsokhoz és sajtokhoz ajánljuk” – mondja Gerendai Károly, a METRO bor- és pezsgő kategória-szakértője.  

Izgalmas, könnyed, gyümölcsös és játékos – összefoglalva különleges borválogatást kóstolhatunk meg tehát a Lelovits Tamás Pincészete és a METRO idei Év Bora sorozatban, és biztosak lehetünk benne, hogy a Villányi borvidék – hagyományaival és innovatív, friss borkultúrájával – továbbra is az egyik hazai kedvencünk marad.

 

Fotó: METRO 

A METRO Év Nemzetközi Bora 2024-ben a Volere, az olasz CADIS 1898 Pincészetben készült. A CADIS 1898 Pincészet az olasz és nemzetközi boros szcéna egyik elismert bortermelője, s a térség vezető borászata. Több mint 120 év tapasztalat és történelem alapozza meg a pincészet szakértelmét és a magas minőségű borkészítést. Területeik Verona keleti részén, Veneto régióban helyezkednek el olyan híres borvidékeken, mint a Soave, Valpolicella és Durello. Világhírű boraik a hagyományos és modern borkészítés harmonikus elegyét tükrözik. A VOLERE borok őshonos szőlőfajtákból fenntartható módon készültek a legnagyobb odafigyelés mellett.

A Volere Garganega Veneto fehérbor 100% garganega szőlőből készült, szalmasárga színű bor. Különlegessége, hogy a legalább 10 napig tartó szárítási technikának köszönhetően egyedülálló aroma- és ízgazdagsággal rendelkezik. Illatában a trópusi gyümölcsök és az érett őszibarack jegyeit ötvözi, mely frissen szedett rózsa aromájával egészül ki. A Volere Merlot Corvina Veneto rosébor 51% merlot és 49% corvina szőlők házasításának eredménye. Ez a korallszínű bor a borkészítési folyamat során 12 óra héjon áztatással érte el színét. A könnyed test hosszú lecsengéssel párosul. A Volere Corvina Veneto 100% corvina szőlőből készült, rubinvörös színének és lágy ízvilágának titka a fehérbor készítésénél is alkalmazott, legalább 10 napig tartó szárítási technika. A vörösbor ízében érett cseresznye és sötét bogyós gyümölcsök jegyek mutatkoznak, melyeket lágy fűszeres, édesgyökér ízjegyek kísérnek. 

Ezt az olasz borválogatást kifejezetten az olasz konyha hagyományos fogásai mellé ajánlják: a fehéret hal előételekhez, tésztákhoz, csirkehúsokhoz és mozzarellasajtokhoz, a rozét pizzákhoz és csípős fűszeres ételekhez, a vöröset pedig lasagnához, hideg felvágottakhoz, pácolt húsokhoz és érett sajtokhoz.

A villányi Nexus és a venetoi Volere borválogatások kizárólag a METRO áruházakban kaphatók, és a főszezon során remek szolgálatot tesznek azoknak a vendéglátósoknak, akik különleges, megbízható minőségű, s jó ár-érték arányú borokkal kedveskednének vendégeiknek.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

### ZONE-3 ###

Ajánljuk még:

Pompás pünkösdi rózsák, kertbarát kutyák a Pillangókertben

Gyönyörű alkonyati napsütésben, harsogóan zöld dombok közt vezető kanyargós úton érkeztünk a bakonyalji Isztimérbe, pontosabban Gúttamásiba, a Pillangókertbe. Hol is vagyunk most pontosan? Hivatalosan Isztimérben, hiszen Gúttamásit, ezt a nagyjából 100 lelket számláló települést 1966-ban Isztimérhez csatolták. Itt várt bennünket egy békés, gyönyörűséges kert, májust hazudtoló kora nyári pompában. A Pillangókert tulajdonosával és megálmodójával, Hoffmann Orsolyával beszélgettünk, miközben Lili és Fülöp, a két hűséges kertbarát eb kísérte minden lépésünket.