Egymilliárd forintot biztosít a kormány a kávéházi cigányzene megőrzésére

Magyarország Kormánya közel 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A Kormány összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme indul el most. A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra.

Egymilliárd forintot biztosít a kormány a kávéházi cigányzene megőrzésére

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Magyar Kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását.

Az idei összesen 1 milliárd forint értékű Muzsikáló Magyarország 2024 program közel 500 cigányzenész négy havi vendéglátóhelyen történő zenélését teszi lehetővé. Ez idő alatt hetente 4 nap, naponta 3 órán keresztül játszanak a támogatott zenekarok a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

„A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát. Bízunk abban, hogy számos vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel, hiszen egy zenekar játéka nem csak az utcáról képes becsalogatni a vendégeket, de olyan élményt nyújt, amelyet örömmel osztanak meg rokonaikkal, barátaikkal is a vendégek. Az élő cigányzene így sikeresen növeli a vendéglátó üzletek vonzerejét. A Programmal így egyaránt nyernek a muzsikusok, a programban résztvevő vendéglátóhelyek, a vendégek, és a hazai turizmus” – emelte ki dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

A pályázati felhívásra április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai. A folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket. Az MTÜ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést, mert a keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.

A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

Megtalálták a cukorbetegség kialakulásának okát!

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy olyan krónikus betegség, amelynek során a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegség két fő típusa van: az 1-es típusú és a 2-es típusú diabétesz. Mindkettő kialakulásának különböző okai tárhatók fel. Mutatjuk!
2024. 05. 18. 01:00
Megosztás:

A kutyás érmék rákapcsoltak, a Floki Inu minden idők legmagasabb árát célozta meg

A mém érme piacok nagy pörgésben vannak az utóbbi időben. A Floki Inu szépen emelkedik, és a FLOKI bikák most új történelmi csúcsot céloznak meg, miután a Revolut agresszív, felfelé irányuló mozgást váltott ki az érméből
2024. 05. 18. 00:01
Megosztás:

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 17. 23:00
Megosztás:

Amerika ellen fogna össze Hszi és Putytin

Folytatódott Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója. A két vezető kiemelte, hogy fokozni kell az együttműködést országaik „amerikai elszigetelése” ellen.
2024. 05. 17. 22:00
Megosztás:

Megtorpant az amerikai ipar

Az USA ipari termelése stagnált áprilisban, így elmaradt a 0,1%-os növekedésre vonatkozó piaci várakozásoktól.
2024. 05. 17. 21:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás:

Változatlan maradt az amerikai ipari termelés áprilisban havi szinten

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 05. 17. 17:30
Megosztás:

Moldovában terjeszkedik a Romgaz

Moldovában terjeszkedik a román gázipari vállalat, a Romgaz - írja az economedia.ro.
2024. 05. 17. 17:00
Megosztás:

Bajban Oroszország - Több százezer hektáron fagyott el a vetés

Mintegy 830 ezer hektáron fagyott el a vetés Oroszországban az idén - közölte Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön egy moszkvai szaktanácskozáson.
2024. 05. 17. 16:30
Megosztás:

Változtat szerződési feltételein a Viagogo

A másodlagos jegyértékesítési platformot üzemeltető Viagogo közös uniós nyomásra vállalta, hogy változtat szerződési feltételein és javít fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 17. 16:00
Megosztás:

Kína nagy hangsúlyt fektet a feldolgozóipar digitalizálására

Kína fokozza a feldolgozóipari digitalizálására fordított kormányzati erőfeszítést és figyelmet az új minőségi termelőerőt képviselő ágazatok megerősítésére a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a kkv-szektor ebben játszott szerepének erősítése érdekében.
2024. 05. 17. 15:30
Megosztás:

Vigyázz, kész, Debrecen Drive!

A Debrecen Drive járműipari fesztiválon minden ami gurul ott lesz a Nagyerdőben - jelezték a szervezők csütörtökön, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 17. 15:00
Megosztás:

A szőlőtermelők és a borászok mellett áll a kormány

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a termelők és a borászok mellett áll. Partnerként segíti a változásokhoz való alkalmazkodást. A szektor támogatási forrásai mellett a borpiaci aktualitásokról és az ágazatot érintő jogszabályváltozásokról is szó esett a csütörtökön tartott XII. Avasi Borangolás szakmai napon, Miskolcon - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:30
Megosztás:

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban; a kormány a népszerű pályázat útján hetvenötmilliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:00
Megosztás:

Újraindult a megújult E-cég betekintő szolgáltatás

Újra elindult az úgynevezett E-cég betekintő szolgáltatás, amely immár megújult formában áll a felhasználók rendelkezésére - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 17. 13:30
Megosztás:

Lemondta részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom

A Magyar Telekom lemondja a május 23-ra tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját egy uniós rendelet módosítására hivatkozva - közölte a társaság csütörtökön piaczárás után a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 17. 13:00
Megosztás: