Országosan több mint 1500 trafikban és dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytató, online áruházakban tartott ellenőrzéseket februárban indult kampányában a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), hogy megállapítsa, a vállalkozások megfelelnek-e a 18 éven aluliakra vonatkozó szabályozásnak. 

A fiatalkorú próbavásárlók közreműködésével zajló razzia eredményeként április végéig összesen 55,3 millió forint bírságot szabott ki a hatóság, és hetven, jogosulatlan tevékenységet folytató webshop blokkolásában működtek közre.

Megállapították: az 1518 ellenőrzött trafiknak kevesebb, mint 10 százaléka követett el jogsértést, amely arány javulást mutat a tavalyi 22 százalékos és a tavalyelőtti 13 százalékos eredményhez képest.

Minden lehetséges eszközzel a jövőben is szigorúan fel fogunk lépni, mert célunk, hogy soha egyetlen kiskorút se szolgáljanak ki a trafikokban – közölte az SZTFH az Economxszal.

Elveszíti egzisztenciáját a visszaeső trafikos

Mint ismert, a fiatalkorúak védelme érdekében a trafikoknál nagyon szigorú előírások érvényesek. Eszerint tilos 18 éven aluli személyt dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni, sőt, fiatalkorú nem is tartózkodhat a trafikban. 

Annál a dohányboltnál, ahol mégis kiszolgálják a fiatalt, a három csapás elvét alkalmazza a hatóság: az első eset után jelentős, minimum egymillió forintos pénzbírsággal büntet, míg a második lebukásnál az előző bírságösszeg legalább másfélszeresét kitevő bírság és 30 napos boltbezárás a szankció.

Ha a kiskereskedő egy éven belül harmadik alkalommal is kiszolgál egy fiatalkorút, úgy az SZTFH visszavonja a dohányáru kiskereskedelmére vonatkozó engedélyét, amivel megszűnik az állammal kötött koncessziós szerződés. Ennek eredményeként a vállalkozás elveszíti a legtöbb esetben egzisztenciát jelentő dohánykereskedelmi jogosultságát.

Ízesített e-cigarettát árultak és lebuktak

A felügyeleti hatóság nemcsak a trafikokat ellenőrzi, hanem folyamatosan monitorozza azokat a webshopokat is, amelyek az online térben árulnak jogosulatlanul dohánytermékeket.

Ugyan a jogszabály szerint Magyarországon csak a dohányboltban lehet ilyen árucikkeket forgalmazni, a távértékesítés tilos, mégis, rengeteg platformon célozzák kifejezetten a veszélyeztetett fiatal korosztályt.

Az intézkedéssorozatban két hónap alatt összesen 67 honlap blokkolását rendelte el az SZTFH, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az internetszolgáltatók bevonásával hajt végre.

A törvényszegőkkel szemben eljárást indítottak, akikre 5 millió forinttól egészen 500 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Eddig 27 ügyben az adott internetes oldal blokkolásán túl 213 millió forint közigazgatási bírságot is kiróttak.