Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. Az 5.5G technológia valós idejű, interaktív és magával ragadó digitális élményt ígér egy olyan világban, ahol a várakozások szerint már jövőre több mint 30 milliárd eszköz kapcsolódik majd a hálózathoz – hangzott el a Huawei Technologies 2024-es ICT Roadshow sajtóeseményén.

Ezek az eszközök egymással is képesek kommunikálni, így tulajdonképpen „kapcsolatba léphet” egymással például a lakásunk és az autónk.

A vállalat arra számít, hogy még az idei évben elkezdődik az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása, amelynek nyomán új alkalmazási területek nyílnak meg az intelligens, összekapcsolt jövő felé. Az 5.5G ugyanis

  • tízszer olyan gyors letöltést és feltöltést tesz lehetővé, mint az 5G,
  • jobb energiahatékonyságot,
  • valamint még rövidebb késleltetést és pontosabb helymeghatározást ígér.

Az 5.5G mind a meglévő 5G képességeinek és teljesítményének továbbfejlesztését, mind pedig további, új adottságokat és funkciókat kínál az innovatív üzleti felhasználási módokhoz, például az innovatív IoT-technológiákhoz (RedCap és passzív IoT).

A közelgő 10 gigabites mobilszélessáv korszakát működtető innovációkat és megoldásokat interaktív bemutató keretében hozta el Budapestre a Huawei.

Kép: Huawei

Valós idejű és távműködtetésű megoldások

A mobil kiállítótérben a lakossághoz, az üzleti élethez és zöld energiához kapcsolódó megoldások is helyet kaptak, ezzel is személeltve, hogy milyen sokféle területen használható ez a technológia.

Az 5.5G teszi lehetővé például a New Calling nevű újgenerációs hívásszolgáltatást, amely valós idejű fordítást tesz lehetővé két telefonáló között, úgy, hogy közben Ultra HD-felbontásban látják egymást.

Szintén bemutatták a járművek összekapcsolását lehetővé tévő 5G in-car routert, valamint csaknem tízféle hálózati megoldást, amelyek egyszerűsítik a hálózatépítést – köztük a láthatatlan antennákat, amelyek 30 százalékkal kisebbek és 50 százalékkal könnyebbek elődeiknél, átlátszó kialakításuk miatt pedig beleolvadnak a környezetükbe.

A médiában dolgozók mobilitását segítvén 5G-képes kamerák és egy hátizsákban hordható 5G LiveU eszköz segítségével egész TV-stáboknak biztosítható folyamatos mozgási lehetőséget. A TV-produkciók, a tartalomgyártás és élő közvetítések így könnyűvé, kényelmessé és költséghatékonyabbá válhatnak.

Végre jól működhet az otthoni vezetékes net?

A szolgáltatóknak világszerte a kiváló minőségű hálózatépítésre, az új szolgáltatásokra és a generatív mesterséges intelligencia alapú megoldásokra kell összpontosítaniuk, hogy kihasználják és felkínálják partnereiknek az új technológiában rejlő lehetőségeket.

A Huawei a világ vezető szolgáltatóival, valamint iparági partnereivel együttműködve eddig a világ több mint húsz városában járult hozzá az 5.5G kereskedelmi telepítéséhez és teszteléséhez.

Az 5.5G-technológia versenyképes otthoni szélessávú kapcsolatot is biztosíthat a vezetékes szolgáltatásokhoz, az üvegszálas szolgáltatások kiegészítő vagy alternatív megoldásaként működve. Különösen az 5G/5.5G otthoni szélessávú csatlakozási szolgáltatás, ami várhatóan segít áthidalni a távoli, vidéki vagy nehezen megközelíthető területek vezetékes csatlakozási hiányosságait. 

A vállalat bemutatta legújabb megoldásait, amelyek közé tartozik az új, innovatív Fiber to the Room megoldás, amellyel az otthonokba érkező nagy sebességű internetkapcsolatot minden egyes helyiségbe továbbítani lehet.

A bemutatón ismertették: a garantált sávszélesség már nem elég az ügyfeleknek, élményeket kell ígérni. A gyorsaságra még inkább szükség van egy olyan időszakban, amikor a felhasználók által gyártott tartalmak mellett megjelentek a mesterséges intelligencia által generált produktumok is.

Felgyorsult technológia a felgyorsult világban

„Az 5.5G ma még nehezen elképzelhető lehetőségeket kínál fel a vállalatok és a lakosság számára az egyre inkább digitalizált világban. Az új technológia révén nemcsak az emberek, hanem az eszközök is kommunikálnak egymással, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá tegyék a mindennapokat a magánéletben és a munkahelyeken” – mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

Kiemelte: az 5.5G már Magyarországon is megjelent, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Huawei eszközein tesztelik a legújabb technológiát, és a hálózat kiépítése sem várat sokat magára.