Lázár: Sem a kormány, sem Orbán Viktor nem tudott a kegyelmi ügyről

  • narancs.hu
  • 2024. április 29.

Belpol

Rogán Antalnak az a dolga, hogy a háttérben legyen. Ha beigazolódna, hogy belenyúltak a nyomozati iratokba, akkor távoznia kellene. 

A kormány nem tudott a kegyelmi ügyről, ahogyan Orbán Viktor sem, állítja Lázár János a Jelennek adott interjújában. Annnak hátterét sem ismerik, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet a pedofíliáért elítélt igazgató segítőjének, K. Endrének. Novák a mai napig nem magyarázta ezt meg. A miniszter szerint az ügybe belebukott köztársasági elnök a saját politikai pályáját építette, önmagát akarta megvalósítani, és korai valakit a negyvenes éveiben államfőnek megtenni. 

Varga Judit „jó nagy butaságot csinált” azzal, hogy aláírta a kegyelmi döntést, amit előtte meg kellett volna beszélnie a kormányfővel. Az ominózus nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban úgy látja, értelmetlen dolgokat mondott Varga – arról, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Völner-Schadl-ügy nyomozati anyagaiból –, a lépései pedig cáfolták, hogy alkalmas volt miniszternek és a Fidesz EP-listája vezetésére.

Lázár nem tud rosszat mondani Magyar Péter munkájára, aki több állami cégben is kapott tőle megbízást. Megbeszélték a kereteket, ezeket pedig teljesítette. A politikai szerepvállalását illetően egyelőre nem látszik, hogy megvannak-e a vezetői kvalitásai. 

Rogán Antalnak az a dolga, hogy a háttérben legyen, a kegyelmi botrányhoz neki semmi köze. A távozása indokolatlan Lázár szerint. Ha beigazolódnának azok az állítások, amelyeket Varga mondott a hangfelvételen, akkor távoznia kellene a posztjáról, hiszen bűncselekményt követett volna el. 

A miniszter Orbán Viktorról is elmondta véleményét: „Aki annyi ideje van a politikában és annyi ideje kormányoz, mint Orbán Viktor, természetes, hogy nem hiba nélküli.” Úgy látja, 14 év alatt a Fidesz vezetői közül a valóságérzékelése sok mindenkinek sérült, ám ez épp Orbán Viktorra jellemző a legkevésbé. Ezért alkalmas arra, hogy még jó néhány évig miniszterelnök legyen.

Lázár elmondta, hogy 2026-ban nem indul egyéni mandátumért, és talán még a politikában sem kellene lennie. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.