Váratlanul tíz forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol

Váratlanul tíz forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol

MOL benzinkút a Könyves Kálmán körúton (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, szúrta ki a Népszava. Ez azt jelenti, hogy – mivel a nagykereskedelmi ár nem változott – a társaság az árréséből faragott le. Mint a lap megjegyzi: bár az ágazat nem ismeri el, hogy tarifái és „profitja” kiemelkedne a térség átlagából, az Orbán-kormány erre hivatkozva újfent az árstop visszaállításával fenyeget.

Ha a piacvezető lánc lépését az összes magyarországi kút leköveti, a Holtankoljak számadataiból kiindulva literenként átlagosan 637 forintos benzin- és 623 forintos gázolajár várható.

A Népszava érdeklődésére a Mol csak annyit közölt, hogy árazásról nem nyilatkozik, Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke piaci tapasztalataira hivatkozva szintén megerősítette információnkat. Értékelése szerint a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, ezzel viszont „nem az a Mol fog tönkremenni”, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos „haszna” eddig talán ha literenként 5 forint körüli összegre volt tehető. A mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik – szögezte le az alelnök.

A Holtankoljak adatai szerint szerdától a nagykereskedelmi üzemanyagárak szerdától további 3-3 forinttal csökkennek. Kérdés - teszik hozzá a megfigyelők -, hogy a Mol holnapután követi-e ezt kútáraiban vagy sem.

Címkék: Mol, üzemanyagár, árstop