Hirdetés
. Hirdetés

Kiberbiztonság: kritikus fontosságú a digitális polgárok felvértezése

|

Mivel a fenyegetések köre folyamatosan bővül, minden fronton harcba kell szállni a kibertámadások kivédéséért. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az elmúlt években több sikeres edukációs kampányt és országos tájékoztató körutat bonyolított le kiberbiztonsági tudatosító és szemléletformáló tevékenységének keretében, hogy a kiberteret megbízható környezetté alakítsa a társadalmi és gazdasági folyamatok zavartalan működéséhez.

Hirdetés

Napjainkban a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság fokozása és az éberség fenntartása alapvető fontosságú minden ország számára. A legjobb gyakorlatok népszerűsítésével és a felelősségvállalás kultúrájának előmozdításával az egyének és a szervezetek képessé válhatnak a kiberfenyegetések mérséklésére, amely nélkülözhetetlen a bizalom és a megbízhatóság erősítése, a gazdasági növekedés és az innováció támogatása, valamint a szabályozásoknak való megfelelés szempontjából. Ehhez elengedhetetlen, hogy a nemzetállamok fokozottabban dolgozzanak saját kiberbiztonságuk megerősítésén, ellenálló-képességük fejlesztésén és az állampolgárok kiberbiztonsági tudatosításán. Az edukáció és a tájékoztatás keretében végzett hatósági munka így veszélytelenebb digitális környezetet teremthet minden digitális polgár számára.

Mit tehet a hatóság?

Az Országgyűlés 2022. január 1-jei hatállyal hatalmazta fel a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát a kiberbiztonsági feladatok ellátására. Az SZTFH kiberbiztonsági tevékenysége révén - a kiberbiztonsági felügyeleti jogkörén kívül - támogatja a hazai gyártású és fejlesztésű termékek, valamint szolgáltatások kiberbiztonsági követelményeknek való megfelelését, ezáltal elősegítve a kiberbiztonság, mint versenyelőny érvényesítését a piacon, továbbá ezen termékek és szolgáltatások megjelenését az EU egységes piacán. Szintén fő prioritás a kiberbiztonság területén a tudatosság növelése, a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése, az állampolgárok online térben történő biztonságos eligazodásának segítése. "A Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia fontos feladataként határozta meg azt, hogy Magyarország a szakosított intézményein, a civil, a gazdasági és a tudományos terület szereplőivel kialakított együttműködéseken keresztül támogatja a kibertér biztonságos használatát célzó és figyelemfelhívó tevékenységeket, valamint a kiberbiztonsági gyakorlati tudást elősegítő kezdeményezéseket, különös figyelmet fordítva az egyéni felhasználók, valamint a kis- és középvállalkozások tudatosítására. Mindezeket figyelembe véve egyik kiemelt célunk, hogy Magyarország polgárai a digitális szolgáltatásokat biztonságosan vegyék igénybe, ismerjék és tudatosan alkalmazzák azokat az eljárásokat, amelyek eredményeként képesek elkerülni, vagy csökkenteni a kiberfenyegetések káros hatásait" - mondta Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője.

Hirdetés

Kibervédelem vállalati szinten

Az SZTFH célkitűzése összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, miszerint javítani kell az európai vállalatok kiberbiztonsági veszélyekkel és támadásokkal szembeni ellenálló-képességét. A Hatóság kezdeményezésére elkészült, majd 2023. május 23-án hatályba lépett a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény, amely számos kiemelt ágazatban szolgálja a közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelését.

A törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az SZTFH-t azon stratégiai vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető és a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak. A hazai kibervédelem részeként a Hatósága látja el a digitális termékek kiberbiztonságát tanúsító hatósági feladatokat is.

Kiberbiztonság egyéni szinten

Az SZTFH két évvel ezelőtt kezdte meg a kiberbiztonsági szemléletformáló tevékenységét, amelynek fókuszában a hitelesség, közérthetőség, széles körben történő megvalósuló tudatosító tevékenység áll. Fő célja az állampolgárok figyelmének felhívása a biztonságtudatos internetezésre, az online tér veszélyeire és a biztonságos IKT eszközhasználatra. 2022-ben az SZTFH a kiberbiztonsági tudatosítás területén elsősorban az online jelenlét megerősítésére helyezte a hangsúlyt, annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb célközönség elérése valósuljon meg. A Hatóság létrehozott saját weboldalán egy Kiber kisokos nevű információs almenüpontot, ahol releváns és aktuális kiberbiztonsági tájékoztató anyagok publikálását végzi. Az online kommunikáció erősítéseképpen elindult a Hatóság LinkedIn oldala, amely kifejezetten a kiberbiztonsági tudatosításra és tájékoztatásra fókuszál. "A közösségi média felületeken a jelenlétünk és aktivitásunk folyamatos, hetente több alkalommal osztunk meg figyelemfelhívó és tájékoztató jellegű szakmai bejegyzéseket, gyakran adunk interjút a sajtónak, így ezekkel a kommunikációs eszközökkel is igyekszünk eleget tenni a tájékoztató missziónknak" - tette hozzá Bor Olivér.

A "Minden kiberül" című rendhagyó kiberbiztonsági podcast-sorozatuk elsődleges célja szintén a kiberbiztonsági tudatosítás és szemléletformálás. A podcast témái között az aktuális kiberbiztonsági trendek, fenyegetések és csalások ismertetése mellett megtörtént esetek kerülnek feldolgozásra. "A podcast legfőbb célja az, hogy felhívjuk az állampolgárok figyelmét a kibertérből érkező veszélyekre, valamint az, hogy hasznos ötletekkel segítsük a felhasználók védekezését. A műsorokban ismert személyek és véleményvezérek segítségével mutatjuk be a kiberbűnőzők legújabb módszereit, és beszéljük át a vendégek személyes tapasztalatait" - részletezte a kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság ideje alatt, "Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek" címmel, figyelemfelhívó online kampány zajlott, a tájékoztató anyagokkal a Hatóságnak az volt a célja, hogy a sportesemény vonatkozásában felmerülő csalási trendekre hívja fel a lakosság figyelmét és hasznos ötletekkel segítse a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést. A kampány részeként a Hatóság szakmai támogatóként csatlakozott a Kockafoci elnevezésű sport fókuszú, és a világbajnokság történései köré szerveződött televíziós, illetve online szórakoztató kommunikációs projekthez.

Az SZTFH 2023-ban szintén több sikeres szemléletformáló kampányt és országos tájékoztató körutat bonyolított le, amelyekből az illegális szerencsejáték szervezéshez kapcsolódó kiberbiztonsági veszélyekre való figyelemfelhívó kampány - ahol az online játékosok adatainak és információinak biztonsága kapott jelentősebb figyelmet - mindenképpen kiemelendő. "Ezt a kampánysorozatot 2024-ben is folytatjuk együttműködő partnereinkkel közösen, illetve a nyári labdarúgó európa-bajnokság kapcsán is készülünk egy nagyszabású országos tájékoztató kampánnyal" - szögezte le a Hatóság szakembere.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága nemcsak a kiberbiztonsági trendekre, hanem a kiemelt időszakokra is reagál, így a karácsonyi, év végi időszakhoz köthető online veszélyekre egy téli kiberkiadvánnyal és egy rendkívüli podcast adással hívta fel az emberek figyelmét. "Mind a kiadványban, mind a podcast részben hasznos tippekkel segítjük a felhasználókat" - mondta a hatósági szakértő.

Az SZTFH az elmúlt két évben a klasszikus médiafelületeket is igénybe vette szemléletformáló tevékenysége során. Mivel a televízió, rádió, és nyomtatott újság össztársadalmi elérhetőséget biztosít, így az online felületek mellett televíziós, rádiós műsorban is megjelentek a kiberbiztonsági tudatosítást elősegítő interjúk a Hatóság munkatársai közreműködésével. Mindemellett az informatikai és kiberbiztonsági szaksajtó is rendszeresen közölt a Hatóság szemléletformáló tevékenységével kapcsolatos cikkeket, és számolt be a Hatóság kiberbiztonsággal kapcsolatos tevékenységéről.

Megerősített digitális biztonság

A kiberbiztonsági szemléletformálás, tudatosítás, tudásmegosztás komplex feladatából adódóan az állami szervezeteknek kezdeményező és irányító szerepet kell vállalniuk, együttműködve a piac szereplőivel. Közösen kell fellépni annak érdekében, hogy fel tudják venni a harcot a kiberbűnözéssel szemben, és olyan megoldásokat tudjanak kínálni a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak, amelyekkel meg tudják magukat védeni a veszélyektől. Ennek érdekében a Hatóság kezdeményezésére alakult meg 2023-ban az állami és a gazdasági szereplők közötti együttműködést támogató Kiberkoalíció, amely nyílt szakmai fórumot biztosít a legfőbb kiberbiztonsági kihívások megismerésére és az azokra adott válaszok kidolgozására.

A hazánkban szintén teret hódító online pénzügyi csalások miatt (is), kiemelten fontos edukálni az embereket, és kiemelten fontos beszélni a kibertámadások jelentette veszélyekről, a megoldásokról, hogy hogyan lehet megóvni a lakosságot attól, hogy áldozattá váljanak. Ehhez kapcsolódóan Bor Olivér a KiberPajzs együttműködést emelte ki, amelyhez az SZTFH 2023 tavaszán csatlakozott. Ez a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség által életre hívott projekt, amiben számos nagy állami szervezet vállal meghatározó szerepet. Az együttműködés célja, hogy a lehető legszélesebb körben tájékoztassa az állampolgárokat a rájuk leselkedő online csalásokról és védekezési tippekről. Mindenkinek ajánlani lehet a projekt honlapját, hiszen rengeteg hasznos információ érhető el a felületen.

Újabb országos előadássorozat indult

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében az SZTFH 2024 áprilisától ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indított. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint - a cselekvő állam részeként - elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

A széleskörű tájékoztató előadássorozat segíti az érintetteket az új kiberbiztonsági törvényben foglalt jövőbeni kötelezettségek, illetve előírások megismertetésében és értelmezésében. Fontos kiemelni, hogy a rendezvénysorozaton a résztvevők személyesen tehetnek fel szakmai kérdéseket a Hatóság képviselőinek. A tavalyi nagy sikerű edukációs sorozat után idén az alábbi városok adnak otthont a rendezvényeknek: Eger, Székesfehérvár, Veszprém, Szeged, Szombathely, Tata és Budapest. Az eseményekre az SZTFH honlapján lehet regisztrálni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.