Stumpf István: a kegyelmi botrány figyelmeztető jel volt, az elégedetlenség növekedni fog

Stumpf István: a kegyelmi botrány figyelmeztető jel volt, az elégedetlenség növekedni fog

Stumpf István (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kegyelmi döntés nyomán kialakult politikai hullámzást azonban még nem nevezném földrengésnek. Ez egy figyelmeztető jel volt a kormánypártok számára, hogy figyeljenek oda jobban azokra a morális dimenziókra és a mindennapi élet rezdüléseire, amelyek a nagypolitikai és világpolitikai játszmák közepette lehet, hogy a háttérbe szorultak – mondta az Indexnek adott interjújában Stumpf István, Orbán Viktor Stratégiai Tanácsadó Testületének tagja.

Stumpf szerint a kormánynak mindig van oka aggodalomra, egy választás pedig mindig kihívást jelent. Valószínűnek nevezte, hogy az elégedetlenség nőni fog, amiben közrejátszik, hogy a Covid, a háború és a gazdasági növekedés miatt nehezebb lett az emberek élete.

Úgy látja, részben ezt a fajta elégedetlenséget és a közelmúlt morális krízisét használja ki Magyar Péter formálódó új politikai mozgalma. – De egy dolog ilyen gyorsan összehozni egy protest típusú szerveződést, amely képes megjeleníteni az elégedetlenséget, és egy másik, hogy mindezt hogyan lehet kormányzóképességet felmutató erőforrássá átalakítani. Végső soron ez a legfontosabb kérdés: elhiszik-e az emberek egy politikai erőről, hogy képes vezetni az országot? – tette fel a kérdést Stumpf István.
Az önkormányzati és európai parlamenti választásokról úgy vélekedett, „meglepetés lenne, ha a kormánykritikus erők a korábbiaktól eltérően jelentősen jobban szerepelnének az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon”.