A hármas bankfúzió tavaly áprilisi lezárultát és az egyesült MBH Bank Nyrt. létrejöttét követő első éves rendes közgyűlését tartotta meg hétfőn a hitelintézet. A részvényesek jóváhagyták a társaság 2023. évi, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készült egyedi és konszolidált pénzügyi beszámolóit, illetve döntöttek az eredmény felhasználására és az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatról, amely szerint a társaság

  • részvényenként 76 forint, összesen 24 512 251 500 forint osztalékot fizet a tárgyévi eredményből,
  • a felosztható eredmény további része az eredménytartalékba kerül,
  • az osztalékfizetés kezdő napja 2024. május 24-e.

„A tavaly májusban új márkanévvel, egységes arculattal elindult MBH Csoport rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. Kiemelkedő pénzügyi eredményünknek és elért piaci pozícióinknak köszönhetően aktív támogatói lettünk a hazai gazdasági szereplőknek és az egész hazai gazdasági életnek. Ambiciózus célkitűzéseinkkel idén sem állunk meg, felelős hazai hitelintézetként aktív részesei szeretnénk lenni a gazdaság fellendítésének, minden fontos szegmensben partnerek leszünk az otthonteremtéstől kezdve az agrárfinanszírozáson át a vállalati növekedésig” – mondta Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

hi
A hitelintézet éves rendes közgyűlése
Kép: MBH

Kiemelte: továbbra is törekednek az ESG konform működésre és finanszírozásra, valamint a fontos társadalmi ügyek támogatására, hogy értéket teremtsenek ügyfeleiknek, részvényeseiknek és az egész társadalomnak.

Szép eredmények

2023-ban az MBH Bank korrigált adózás előtti teljes átfogó eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8 százalékkal magasabb a 2022-es eredményeknél. Eközben a pénzintézet korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1 százalékra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója 22,1 százalékra emelkedett az időszak során.

A társaság mérlegfőösszege a 2022. év végi értéket közel 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során tovább erősítette sikeres akvizíciók révén, amelyek mind ügyfél-, mind betét- és hitelállomány tekintetében további növekedést hoztak.

Másról is döntöttek

A közgyűlés ezután elfogadta az igazgatóság jelentését a társaság 2024. évre vonatkozó üzletpolitikájáról, valamint a 2023. évi Felelős Társaságirányítási Jelentést, és véleménynyilvánító szavazás keretében jóváhagyta a 2019. évi LXVII. törvény (Hrsztv.) szerinti javadalmazási politikát.

A részvényesek a Társaság állandó könyvvizsgálójának választották a 2024. üzleti évre a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft.-t. A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját törzsrészvények megszerzésére.

Személyi kérdésekről is döntöttek a részvényesek: Mager Andreát – lejáró mandátumára tekintettel – folytatólagosan az igazgatóság, Járai Zsigmond felügyelőbizottsági tagot pedig az audit bizottság tagjává választották.