Anticiklon teszi eseménytelenné az időjárást

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

2024. április 29., 16:47

Szerző:

Európa nagy részén egy kiterjedt anticiklon helyezkedik el, melynek területén többnyire derült az ég, nyugodt az idő. Keleti peremén azonban meleg, nedves légtömegek hatására megnövekszik a felhőzet, és többfelé fordul elő eső, zápor, a Kelet-európai-síkságon egy-egy zivatar is.

Ettől a magasnyomástól nyugatra, a Brit-szigetek térségében található ciklonrendszer hullámzó frontálzónája mentén is több helyről jelentettek csapadékot, néhol jelentős, 20 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget is mértek. A kontinens leghidegebb része Észak-Skandinávia és Északnyugat-Oroszország, ahol napközben továbbra is fagypont körül alakul a hőmérséklet, míg a legmelegebb a Fekete- és a Kaszpi-tenger közötti vidék, 30 fok körüli csúcsértékekkel.

A fenti anticiklon peremén továbbra is meleg, száraz levegő áramlik a Kárpát-medencébe, így marad a napos, csapadékmentes időjárás.

Hazánkban túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 14 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 27 fok között alakul.

Anticiklon teszi eseménytelenné az időjárást

Anticiklonoknak az izobárokkal határolt magas nyomású területeket nevezzük. Benne a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa-nál mindig magasabb. A középpontjában nem ritkák az 1040 hPa feletti értékek. Az anticiklonokban általában nyugodt az időjárás, nyáron zavartalan napsütés, nagy meleg jellemző, télen párásságot, ködöt, és nagyon hideg időjárást okoz. Csapadék előfordulhat a területén, de ez sosem jelentős mennyiségű – olvasható a wikipedián.

Az áramlás iránya az északi féltekén mindig az óramutató járásával megegyező. A légnyomás a terület széle felé csökken, azaz a szél a ciklon középpontja körül, de kissé a középponttól távolodva fúj. Leáramlás és a felszín közelében divergens mozgások jellemzik. Az anticiklon belsejében ezért a kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, azaz az anticiklon belsejében szárító, ezért felhőoszlató hatású leszálló légmozgások alakulnak ki. Az anticiklon jellemzője általában a szárazabb, naposabb, de télen gyakran a tartósan ködös idő, nyáron viszont nem ritkán több hétig fennálló kánikulai meleget és szárazságot is okozhat.

(Fotó: 168.hu)