Már a vérvizsgálaton is spórol az állam

Már a vérvizsgálaton is spórol az állam

Vérvétel a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én (Fotó: MTI/Varga György)

Öt évvel ezelőtt még 30 milliárd, 2021 óta azonban már csak évi 24 milliárd forint jut a diagnosztikai eljárásra. Ahol az önkormányzat nem tud beszállni a finanszírozásba, ott szükségszerűen romlik a színvonal.

A laboratóriumi vérvizsgálat a legalapvetőbb diagnosztikai eljárások egyike, amelynek révén viszonylag egyszerűen, gyorsan és relatíve olcsón kép alkotható arról, hogy a különböző szervek megfelelően működnek-e: milyen a páciens vesefunkciója, májfunkciója, vércukorszintje, vérzsírszintje, vannak-e gyulladásra, tumorra, fertőzésre utaló eltérések, de megállapítható a különböző hormonok szintjének alakulása is, és még sorolhatnánk. Evidenciának számít tehát, hogy bármely kivizsgálás vérvétellel kezdődik, ahogy az is, hogy laborvizsgálatra egy betegség kezelése során rendszeresen szükség lehet. Ennek ellenére lapunk több olvasója, de egészségügyi ellátásra szoruló munkatársaink is arról számoltak be, hogy egyre nehezebb közfinanszírozott laboratóriumi vérvizsgálathoz jutni úgy az alapellátásban, mint a szakellátásban.

• Milyen eszközökkel próbálják leszorítani a laborvizsgálatok számát?
• Hogyan próbálnak szabadulni a feladattól a kórházak?
• Milyen szerepet játszanak a szolgáltatásban az önkormányzatok?
• Milyen szándékai lehetnek a területtel a kormánynak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!