Tisztítótűz takaréklángon

Tisztítótűz takaréklángon

Magyar Péter a zászlóbontó rendezvényén 2024. március 15-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A hazai közélet alapkérdése jelenleg az, mit is gondoljunk a Magyar Péter-jelenségről. Vannak, akikben a válasz már egyértelműen megszületett; ők többnyire a rajongás–gyűlölet tengely egyik szélső pólusán helyezkednek el. És vannak, akiknél ez akár napról napra változik, nem függetlenül attól, mit nyilatkoznak mások Magyarról (például Varga Judit), illetve hogy Magyar miről és hogyan nyilatkozik (például az ukrajnai háborúról). De akármit gondoljunk is magáról Magyar Péterről, tartsuk bár ösztönös zseninek, céltudatos politikai vállalkozónak vagy akár a Fidesz küldött emberének – még ha ez a teória egyre nehezebben is képviselhető –, az már most is tisztán látszik, színre lépése milyen közvetlen hatást gyakorolt a másfél hónap múlva esedékes választásokra.

Ha a februári kegyelmi ügy nem ácsol dobbantót Magyarnak a lehető legjobb pillanatban, az európai parlamenti és önkormányzati választásokról szóló elemzéseket gyakorlatilag előre meg lehetett volna írni. Bármiféle kockázat nélkül kijelenthettük volna, hogy az EP-választást nagy fölénnyel nyeri a Fidesz, mandátumokat szerez a DK és a Momentum – az előbbi többet, innentől joggal pozicionálva magát az ellenzék vezető erejeként –, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jó szereplése pedig az ellenzéki pártokkal kapcsolatos általános elégedetlenséget tükrözi. Az utóbbiak nagy része viszont hiába nem ugorja meg az öt százalékos küszöböt, továbbra is mutogathat arra, milyen helyeket szerzett az önkormányzati választásokon különböző alkuk eredményeként. Vagyis nem változik az égvilágon semmi: marad a kikezdhetetlen Fidesz és a töredezett, mégis kirobbanthatatlan ellenzék. Ez pedig nem véletlenül alakult volna így.

Erről olvashat a cikkben:
• Mit állíthatunk biztosan a Magyar Péter-jelenségről?
• A magyar politika szereplői régen játszottak ekkora tétekben.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!