Megállíthatatlanul emelkedik az idős munkavállalók száma Magyarországon: csaknem kétszer annyi 65 évnél idősebb dolgozik most, mint 2018-ban – írja a Dívány a Pénzcentrum cikkére hivatkozva.

Kötel 115 ezer 65 évnél idősebb magyar polgár dolgozott hazánkban 2023-ban, ami azért sokkoló, mert 5 évvel ezelőtt, tehát 2018-ban ez a szám még alig 57 ezer volt, 2010-ben pedig még a 28 ezret sem érte el – derül ki a KSH adataiból.

Ennek alapján 

2023-ban a 65-74 éves lakosságnak a 10,1 százaléka dolgozott,

ez pedig a magunk mögött hagyott évtizedek legmagasabba arányszáma.

Ezeken a területeken dolgoznak a legtöbben

A statisztikák szerint a 65 évesnél idősebb munkavállaló magyarok közel fele a nemzetgazdaságban dolgozik: 

  • a feldolgozóiparban 11 és fél ezren helyezkedtek el,
  • 11 ezrüknek a kereskedelem és gépjárműjavítás ad munkát,
  • 10 600-an pedig oktatási területen dolgoztak 2023-ban.

Rengetegen dolgoznak továbbá a humán egészségügyben, a szociális ellátásban, a közigazgatásban, kötelező társadalombiztosításban, szállítási, raktározási területen, de az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységekben, az építőiparban, valamint a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekben is.

Jön a fekete leves?

Nem újdonság, hogy

világszerte dolgoznak azon, hogy a nem is olyan távoli jövőben megemeljék a nyugdíjkorhatárt.

A lap szerint Európában és világszerte is aktívan dolgoznak a nyugdíjkorhatár emelésének előkészítésén, ennek kapcsán a most 30-59 évesek egyre borúsabban látják a nyugdíjas éveiket.

Ez a korosztály ráadásul úgy gondolja, hogy a nyugdíjas éveik egyáltalán nem a pihenésről fognak szólni, hanem a munkáról, ők ugyanis úgy látják, hogy 70 éves koruk felett is dolgozniuk kell.