A veséknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy megtisztítsák a vérünket a salakanyagoktól, majd visszajuttassák a vérbe azokat a tápanyagokat, melyekre a szervezetünknek szüksége van. A veséink folyamatosan azon dolgoznak, hogy fenntartsák a testünk egészséges elektrolit-egyensúlyát, lehetővé téve, hogy egyebek között a szívünk és az idegeink jól működjenek. Emellett a vesék hormonokat is termelnek, amelyek hozzájárulnak az új vörösvértestek termeléséhez és a csontok egészségéhez.
A vesénk egészsége bánhatja, ha ezeket fogyasztjuk
Az már sokak által ismert, hogy a szénsavas üdítő italok, kiváltképp a sötét színű, mesterséges foszfáttartalmú üdítők, a fagyasztott készételek, a gyorséttermi ételek, az ömlesztett, gyors érlelésű sajtfélék és a túlzásba vitt húsfogyasztás kifejezetten káros a veséknek.
![A sötét színű üdítők kifejezetten káros hatással vannak a vesékre](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5603/56035/560351/56035161_078f10f03b7f765710b8888a1e8a54b8_wm.jpg)
A vesebetegségben szenvedőknek általában alacsony nátrium-, fehérje-, kálium- és foszfortartalmú étrendet kell követniük. Ez azt jelenti, hogy egyebek között korlátozniuk vagy kerüljük kell az olyan élelmiszereket is, mint az avokádó, a barna rizs és a csipsz.
A vesebarát étrendre jellemző sajátosságokat nem csupán akkor érdemes betartani, ha már gond van a vesékkel, hanem akkor is, ha szeretnénk megőrizni ennek a páros szervünknek az egészségét. Ennek érdekében javasolt az alábbi ételeket elkerülni.
Konzervek
A nátrium, vagyis a só az egyik fő összetevője a konzerveknek. Ráadásul ez az ásványi anyag gyakran igen nagy mennyiségben megtalálható ezekben a félkész vagy kész élelmiszerekben, miután ez gondoskodik az étel eltarthatóságáról is. Ha azonban túlterheljük a szervezetünket sós étellel, a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges nátriumot.
![A konzervek is azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, melyeket érdemes elkerülni](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5603/56035/560352/56035225_edaee669e5c8d21da396ed1027b69a96_wm.jpg)
Teljes kiőrlésű kenyér
A foszfor és a kálium felhalmozódása szintén problémákat okozhat a vesének. Ezek az ásványi anyagok megtalálhatók a teljes kiőrlésű kenyérben, éppen ezért érdemes mértékkel fogyasztani.
Avokádó
Bár az avokádó jótékony hatással lehet az egészségünkre, veseproblémák esetén érdemes kerülni vagy korlátozni a gyümölcs fogyasztását. Ennek pedig a magas káliumtartalom az oka.
Gyümölcsök
A banánt és sok más trópusi gyümölcsöt is épp a magas káliumtartalom miatt kell mértékkel fogyasztani, ha szeretnénk megőrizni a veséink egészségét. Az ananász azonban megfelelő választás lehet, mivel más trópusi gyümölcsökhöz képest sokkal kisebb mennyiségben tartalmaz káliumot.
![A magas káliumtartalmú gyümölcsök sem tesznek jót a vesének](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5603/56035/560352/56035229_6e4dd5f3a0cfb8be09321cd8529f3aaf_wm.jpg)
De célszerű korlátozni a narancs, a narancslé, a sárgabarack, a datolya, az aszalt szilva, a paradicsom és a mazsola fogyasztását is, helyettük válasszuk a káliumban szegény szőlőt, almát és áfonyát.
Barna rizs
Bár a barna rizs igen tápláló, ám jóval magasabb foszfor- és káliumtartalommal rendelkezik, mint a fehér rizs. A barna rizsnek kiváló alternatívája lehet még a bulgur, a hajdina és a kuszkusz is.
Tejtermékek
Köztudott, hogy a tejtermékek támogatják a csontok egészségét, ennek ellenére a krónikus vesebetegségben szenvedőknek nem javasolt a túlzott fogyasztásuk. A tejtermékek ugyanis természetes foszfor- és káliumforrások, és vesekárosodás esetén ezek az ásványi anyagok felhalmozódhatnak a vérben. Ez az állapot pedig arra késztetheti a szervezetet, hogy kivonja a kalciumot a csontokból.
![Krónikus vesebetegség esetén semmiképpen nem javasolt túlzásba vinni a tejtermékek fogyasztását](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5603/56035/560352/56035231_d351ae224fdbd1ccef48e62521cdfb92_wm.jpg)
Az állati eredetű tej helyett javasolt a növényi tejhelyettesítők, például kókusztej fogyasztása, akár a krónikus vesebetegségben szenvedőknek, akár azoknak is, akik szeretnék megelőzni a vese károsodását.
Korpás gabonafélék, zabpehely és granola
Sok gabonaféle kálium, foszfor és nátrium keverékét tartalmazza. A vese egészségének megőrzése érdekében javasolt ezeket kerülni vagy mértékkel fogyasztani.
![A reggelihez adott granola mennyiségére is ügyeljünk](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5603/56035/560352/56035233_663bfcf4f2d7655b7d1b6b142cb6aa57_wm.jpg)
Burgonya
A burgonya, beleértve az édesburgonyát is, káliumban gazdag zöldség, azonban, főzés előtt vízbe áztatva a kutatások szerint legalább felére csökkenthető a krumpli eredeti káliumtartalma.
A mára kegyvesztetté vált krumpli helyett egyre gyakrabban kerül a magyarok asztalára is édesburgonya. Ha szeretnéd tudni, ez a manapság igazán trendi zöldségféle milyen egészségvédő hatással rendelkezik, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
![](https://kep.index.hu/1/0/5675/56754/567541/56754123_4196521_c1081e19375a795551fac72d7521131d_wm.jpg)
DOGZ Fesztivál a Városligetben!
Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.
Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!
hirdetés