Rijádba utazik Blinken, hogy tűzszünetről tárgyaljon Izrael és a Hamász között

  • narancs.hu
  • 2024. április 28.

Külpol

Eredményes túsztárgyalás után Izrael csapatokat vonna ki Gázából.

Rijádba utazik Anthony Blinken, hogy Izrael és a Hamász képviselőivel tárgyaljon egy esetleges újabb tűzszünetről – írta vasárnap délután a Guardian, melyet a 444.hu szemlézett. Az amerikai külügyminiszter kairói egyeztetése előtt Joe Biden elnök telefonon beszél majd Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnökkel.

A Szaúd-Arábia fővárosában esedékes tárgyalás alapja egy izraeli ajánlat, amely túszok szabadon bocsátását célozza.

Biden várhatóan hétfőn érkezik meg Rijádba, ahol a World Economic Forum zajlik épp. Az egyeztetéseken, egyfajta mediátor szerepkörben, egyiptomi tisztviselők is részt vesznek majd.

Az Axios értesülései szerint az izraeliek nyitottak arra, hogy a túszok szabadon engedése mellett, illetve után csapatokat vonjanak ki a Gázát középen kettészelő központi folyosóról. A tartós tűzszünetről azt követően tárgyalnak majd, ha a túszok szabadon engedéséről sikerült megállapodni.

A térséghez kapcsolódó hír, hogy a háborús térség élelmezési programjait bonyolító World Central Kitchen (WCK) bejelentette, újraindítja akcióit Gázában.

A bejelentést alig egy hónappal azután tették meg, hogy egy – tévesen, rossz célpontra irányított – izraeli rakétatámadás során a szervezet hét tagját megölték.

A WCK 276 teherautóval fog átkelni a rafahi határátkelőn és újra próbálkoznának a tengeri segélyszállítmányok célba juttatásával is.

A Hamász mintegy 250 túszt ejtett az október 7-i terrortámadások során, ami 1136 emberéletet követelt. Az izraeli válaszcsapások, illetve bombázások a becslések szerint 34 ezer áldozattal jártak Gázában. A túszok közül, katari és egyiptomi közreműködés segítségével, 105 főt már szabadon engedtek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk