A mediterrán étrend egyik alapvető élelmiszere az olívaolaj, melynek számtalan egészségügyi hatása ismert. Az olívaolajat nem ma kezdték el használni, és erről tanúskodik egy közel kétezer éves üveg is – írja a mindmegette.hu.

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin található, védi a szervezetet a szabad gyökök ellen, melyek károsíthatják a sejteket, öregítik a bőrt, és hozzájárulnak betegségek kialakulásához. Az olívaolaj jó hatással van a vér koleszterinszintjére, rugalmassá teszi az ereket, élénkíti a vérkeringést. Egészségügyi előnyeit valószínűleg már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, hiszen bizonyíték van rá, hogy az ókorban is fontos élelmiszernek számított.

A világ legrégibb üveg olívaolaját az ókori római Herculaneum városában, Nápoly közelében fedezték fel. A tudósoknak azonban nemcsak azt sikerült megállapítani, hogy a kétezer éves üvegben található anyag olívaolaj, de ki tudták elemezni annak evolúcióját is.

A Vezúv kitörésének köszönhető magas hőmérsékletek és az azóta eltelt időben elszenvedett környezeti behatások miatt az olajmaradványok ma is magukon viselik az étrendi zsírokra jellemző kémiai módosulások nyomait.


Egyértelműen sikerült igazolni, hogy ez a világ legősibb olívaolaj-maradványa, amely bizonyítja, hogy a Földközi-tenger térségében élők már kétezer évvel ezelőtt is használták az olívaolajat.

Az olívaolajos üveg Olaszországban, a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban található.

Indexkép: Twitter-bejegyzés