Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,340 $

Jobb, ha mindenki felkészül, 500 forint lesz egy gombóc fagylalt idén nyáron

A változatosság kedvéért ismételten drágulásra kell készülni a süteményeknél, miközben a kakaó világpiaci ára rekordszintre emelkedett, egy gombóc fagylalt pedig legalább 500 forint lesz a nyáron.

Fotó: Unsplash/Courtney Cook
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Portfolio megkeresésére közölte, hogy tavaly érezhető volt a visszaesés, mivel jóval kevesebbet költenek az emberek, ugyanakkor megjegyezte, most nem panaszkodhatnak, hiszen a váratlan tavaszi jó idő miatt özönlöttek az emberek a cukrászdákba és a fagylaltozókba.

Az idei nyáron a tavalyinál komolyabb forgalomra számítanak a cukrászdák, melyek többsége átállt a fix energiaáras szerződésekről a változó, tőzsdei árakra épülő megállapodásokra. Az áram és a földgáz ára már kevésbé okoz problémát a cukrászdák többségének, a megemelkedett víz- és csatornadíjak azonban annál inkább. Soron kívül Brazíliai áradások: 143-ra emelkedett a halálos áldozatok száma

Az ipartestület szakmai elnöke kitért az alapanyagárakra is, így szóba került a kakaó világpiaci árának látványos és folyamatos emelkedése. Rámutatott, az elmúlt években a duplájára emelkedett a kakaó ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt, a mostani tőzsdei árak miatt az év második felében pedig további, akár 50-60 százalékos áremelkedés sem kizárt.

Erdélyi Balázs jelezte, abban bíznak, hogy a „sokkal silányabb beltartalmi értékekkel rendelkező ipari jégkrémek helyett” az emberek inkább a minőségi fagylaltokat választani a nyári melegben, megjegyezve, hogy azzal, hogy 500-600 forint környékén mozog egy gombóc fagylalt ára, „nem emelkedik az egekbe”, így vonzóbb lehet az emberek számára.

Végezetül szót ejtett a süteményárakról is: 1000-1500 forint között mozognak az árak, megjegyezve, hogy ennél magasabb árat aligha fizetnének meg a vendégek. A cukrászdák még mindig munkaerőhiánnyal küzdenek, a meglévő dolgozókat pedig fizetésemeléssel és magasabb járulékfizetéssel igyekeznek megtartani, ez azonban az év második felében már az árakban is meg fog jelenni.