Vlagyimir Putyin váratlanul elrendelte a háztartási gépeket gyártó német Bosch és az olaszországi fűtéstechnikai cég, az Ariston Thermo Group orosz leányvállalatainak államosítását, az erről szóló, elnöki rendelet pénteken jelent meg Oroszországban.

Ebben a két nemzetközi márka ottani leányai, a BSH Household Appliances és az Ariston Thermo Rus részvényeinek 100 százalékos tulajdonrészét átruházták az orosz Gazpromra, amely a csődgondnoksága alá vette a külföldi érdekeltségeket.

Németország és Olaszország is felháborodott a lépésen, amely szerintük önkényes, míg az EU erőszakosnak nevezte a kisajátítást és felszólította az orosz vezetőt, hogy vonja vissza az európai nagyvállalatok elleni intézkedést.

Elítéljük az elrendelt kötelező adminisztrációt, és fenntartjuk a jogot, hogy Olaszországgal szorosan együttműködve tovább reagáljunk – közölte szombat este a német külügyminisztérium. 

Kényszerállamosítások elnöki felhatalmazással

Putyin intézkedése egy 2023 tavaszi rendeleten alapul, amely lehetővé teszi a külföldi cégek oroszországi vagyonának ideiglenes kezelését és államosítását, vagyis az ingó és ingatlan vagyon, az értékpapírok, a részvények, a részvényesi tőke és a tulajdonjogok átruházását a Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség számára.

Nem a Bosch és az Ariston az első külföldi szereplők, amelyek oroszországi üzletágát ez alapján kisajátították az ukrajnai háború kezdete óta. 

2023 júliusában például a francia Danone élelmiszeripari csoport és a dán Carlsberg sörgyártó orosz cégei kerültek kényszerigazgatás alá, bár előbbi államosítását idén márciusban feloldották – idézi a Berliner Zeitung.

2022-ben a német Bosch leállította a mosógépek és hűtőszekrények gyártását és szállítását Oroszországban, majd befektetőt keresett az ottani üzletágra, amely iránt több helyi kiskereskedő is érdeklődött.  

A Meduza orosz hírportál szerint a Peterhofban bejegyzett Bosch-vonal ezután már csak az alkatrészek és a gépek értékesítésével, valamint a Bosch, Siemens, Gaggenau, Neff, Zelmer készülékek szervizelésével foglalkozott. Tavaly év végére gyakorlatilag leállítottak minden tevékenységet az országban, és már csak a moszkvai Himkiben található központra keresték a vevőket, akik között potenciális török és kínai befektetők jelentek meg.

Az Ariston 1995 óta működik az orosz piaconírja a Kommerszant. 2005 óta üzeme Szentpéterváron működik, és tárolós vízmelegítőket gyárt, míg az olasz anyacég tulajdonában lévő Ariston Thermo Rus LLC Ariston, Rendamax, Elco és Ecoflame termékeket értékesített Oroszországban.

EU: Putyin ellenséges az uniós befektetőkkel

Az orosz hatalomátvétel hírére az olasz kormány is feszülten reagált, követelve a helyzet tisztázását. Rómában berendelték az orosz nagykövetet, míg az Ariston is meglepődésének adott hangot, jelezve, hogy várják a magyarázatot a váratlan intézkedésre.

A Bosch szóvivője, Eva Bauerschmidt óvatosan reagált a Berliner Zeitung megkeresésére. Mint mondta, tárgyalásokat folytatnak a Gazprom képviselőjével, de többet nem árult el a német napilapnak.

Brüsszel viszont élesen bírálta a Putyin által elrendelt „erőszakos államosítást”. 

Ezek a törvényes gazdasági tevékenységeket célzó intézkedések újabb bizonyítékai annak, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot és a szabályokat – áll az Európai Külügyi Szolgálat hivatalos közleményében.

Ebben úgy fogalmaznak: Oroszország megerősíti, hogy a gazdasági szférában is kiszámíthatatlan szereplő, és olyan üzleti légkört teremtett, amely önkényes és ellenséges a külföldi, illetve az uniós befektetőkkel szemben. 

Az EU felszólítja Oroszországot, hogy fordítsa vissza ezeket az intézkedéseket, és keressen elfogadható megoldásokat a megcélzott európai vállalatokkal – emelték ki.