Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

Korábbi éltanulóból az elmúlt hónapokban a középmezőnybe esett vissza Magyarország a bankkártyás a csalásokban elszenvedett kár tekintetében. Míg a statisztikák szerint a korábbi években hazánk rendre dobogós helyen végzett a bankkártyás fizetések biztonsága tekintetében – köszönhetően például a világon először nálunk bevezetett sms-kontrollnak -, addig az elmúlt hónapokban romlott a helyzet. 

8 milliárd forint a kár

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt év során elkövetett bankkártyás visszaélések száma meghaladta a 182 ezret, a csalások során több, mint 8 milliárd forintot szereztek meg a bankkártyacsalók. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint egyetlen év alatt ötödével nőtt a sikeres visszaélések száma, ám ennél is aggasztóbb hogy a kárérték lényegében megduplázódott. Bár az egy visszaélésre jutó kárösszeg továbbra is eltörpül az átutalásos károk esetében egy visszaélésre jutó 1,5 millió forinthoz képest, a szakértő szerint figyelmeztető, hogy a tavalyi év második felében egy-egy sikeres bankkártyás csalás esetén már több mint ötvenezer forinttal rövidítették meg csalók az ügyfeleket. Ez az érték 2021-ben még csak 20 ezer forint volt. 

Leáldozott a zsebtolvajoknak

A bankkártyás csalások több mint háromnegyedét az interneten megszerzett bankkártya adatok felhasználásával indítják a csalók. Gergely Péter szerint lényegében eltűnt a bankkártyák vagy azok adatainak fizikai módon megszerző bűnözői kör, hiszen az interneten való adatszerzésért nem kell készpénzkiadó ATM-automatákat vagy kártyaelfogadó terminálokat manipulálni, pénztárcákat megszerezni, ahol sokkal nagyobb a lebukás veszélye.  

Óvatosan a keleti webshopokkal

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint sajnálatosan az internetes vásárlási szokásaink tehetők leginkább felelőssé azért, hogy a bankkártyás visszaélésekben ez a növekedés bekövetkezett. Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarok is előszeretettel vásárolnak már olyan jellemzően távol keleti webáruházakból, amelyek rendkívül olcsó áraikkal könnyen elnyerik az ügyfelek bizalmát. A gondot a szakértő szerint az jelenti, hogy ezeknél a nem európai webáruházaknál nem kötelező alkalmazni a fő biztonsági elemet, a kétfaktoros ügyfél-hitelesítést. 

A kontinensünkön belül ennek a megoldásnak köszönhetően bankkártya adataink megadása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az online térben fizetési tranzakciót indítsunk, ahhoz valamilyen egyéb módon további engedélyt kell adnunk a tranzakció külön egyedi jóváhagyásával. Az elmúlt években az online csalások visszaesését maximális mértékben segítette ez a kétfaktoros ügyfél-hitelesítés, ám a netes fizetési szokások változásával, azzal, hogy az internet segítségével bárhol fizethetünk, ez sokkal kevésbé véd bennünket. 

Ne mentsük el a kártyaadatokat!

Fontos arra is felhívni a figyelmet - folytatta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, hogy a túlzott kényelmünk is okozhatja a vesztünket. Sajnálatos módon az ügyfelek egyre nagyobb arányban adják meg bankkártya adataikat egy-egy webshopnak azért, hogy a következő vásárlás esetén ne kelljen bíbelődniük a bankkártya adatok bevitelével. A problémát a szakértő szerint az jelenti, hogy ebben az esetben ezeket a szenzitív adatokat egy ismeretlen webshopra, vagy annak a bankkártyás tranzakciókat felügyelő szolgáltatójára bízzuk. Ha az adatok őrzése nem a legszigorúbb szabvánnyal történik, akkor a bankkártya adatok feltörhetőek lehetnek. A csalók pedig előszeretettel támadják ezeket az adatbázisokat azért, hogy onnan adatokat szerezzenek.

A figyelmetlenségnek, kényelmünknek komoly ára van: a bankkártyás visszaélések esetében dinamikusan növekszik az az érték, amelyet végül is mi, a számlatulajdonosok vagyunk kénytelenek kifizetni. Míg korábban a kártyás visszaélések elenyésző hányadát, 8-10 százalékát kellett, hogy az ügyfelek fizessék, az elmúlt év végén ez az arány már a 70 százalékot is meghaladta.

Gergely Péter szerint nagyon fontos épp ezért, hogy lehetőség szerint ne mentsük el a bankkártya adatainkat külföldi webáruházak honlapjain, nem európai webáruházak esetén pedig használjunk olyan fizetési módot, amely azt garantálja hogy a fizetéshez kiadott adatainkat nem lehet felhasználni.

Van megoldás a biztonságos netes fizetésre

A hazai bankok jó része kínál az ügyfeleinek virtuális bankkártyát, ami csak az online térben használható. Ezekre a vásárlás előtt vezethetjük át azt az összeget, amelyet el akarunk költeni a webshopokban, így biztosítva azt, hogy a csalók a bankkártya megszerzett adataival sem tudnak hozzáférni a számlánkon tartott további pénzünkhöz. 

A BiztosDöntés.hu szakértője emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy itthon a CIB és a Revolut pedig már olyan egyszer használatos bankkártyákat is kínál, ahol minden egyes bankkártya tranzakcióhoz egyszer használatos virtuális kártyát igényelhetünk. Ebben az esetben már annak a veszélye sem áll fenn, hogy a webes kártya adatait a későbbiekben felhasználva csalók hozzáférjenek a virtuális kártyához tartozó pénzösszeghez is.

De ugyanígy védhet az Erste Bank és az OTP Bank külön internetkártya megoldása - itt az egyedi kártyalimit, illetve az elkülönített egyenleg segíthet. Több banknál az ügyfél ingyen lezárva tarthatja a kártyáját két kártyahasználat között (blokkolás), amivel mindenféle csalás próbálkozást eleve kivéd. Ilyen megoldást a Gránit, Erste, K&H, MBH, Raiffeisen és UniCredit bankok kínálnak. Végül létezik egy földrajzi korlátozási lehetőség, illetve külön internetes tranzakciók tiltásának lehetősége is a CIB, OTP és Revolut bankoknál.

A SEAT S.A. csúcsot döntött az első negyedévben

A SEAT S.A. az év első negyedévében rekord működési eredményt és rekordbevételt ért el - tájékoztatta az autóipari vállalat csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 24. 14:00
Megosztás:

Újraválasztották az IPOSZ elnökét

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) csütörtöki tisztújító közgyűlésén újra elnöknek választották Németh Lászlót további öt évre - közölte a szövetség az MTI-vel.
2024. 05. 24. 13:30
Megosztás:

Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben májusban

Az euróövezetben több mint kétéves csúcsra javult májusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.
2024. 05. 24. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a M2 metróvonal és a H8-as/H9-es HÉV összekötését célzó projekt megvalósítása

A környezetvédelmi engedélyezéshez szükséges dokumentumok benyújtásával megkezdődött az M2 metróvonal és a H8-as/H9-es HÉV összekötését célzó projekt megvalósítása - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 24. 12:30
Megosztás:

Egyszerűbb lett az MVM ügyfeleinek az online ügyintézés

Egyszerűbb lett az online ügyintézés az MVM Next-nél, valamennyi ügyfél ugyanazon az online ügyfélszolgálaton és applikációban intézheti gáz- és áramügyeit is, a régi áramügyintézési felületek hamarosan megszűnnek - közölte az MVM csütörtökön.
2024. 05. 24. 12:00
Megosztás:

Nőtt a Lenovo negyedéves profitja

Jelentősen emelkedett a világ vezető személyi számítógép (PC)-gyártó kínai Lenovo negyedéves nyeresége elsősorban a PC-k iránti keresletnövekedés hatására - került föl a cég honlapjára csütörtökön.
2024. 05. 24. 11:30
Megosztás:

Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter több ezer induló közül negyedik helyezést ért el a Los Angelesben megrendezett tudományos versenyek világbajnokságán (International Science and Engineering Fair) - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Innovációs Szövetség.
2024. 05. 24. 11:00
Megosztás:

Hamis számlákat fogadott be több gyógyszertár

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlázási láncolat ellenőrzésekor négy gyógyszertárnál állapította meg, hogy fiktív számlákat fogadtak be. A gyógyszertárak 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, azt befizették a költségvetésbe, a számlakibocsátó cégek adószámait a hatóság törölte - tájékoztatta a NAV csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 24. 10:30
Megosztás:

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.
2024. 05. 24. 10:00
Megosztás:

Az Nvidiától hangos megint…

Megint robbantott az Nvidia. A cég hozta a várakozásoknál jobb eredményt (EPS: 5,98 dollár vs. várt 5,19 dollár).
2024. 05. 24. 09:30
Megosztás:

Ethereum árfolyam-előrejelzés: Az ETF jóváhagyása valószínűleg új csúcsokra emeli az altcoinokat, az Algotech (ALGT) kerül a középpontba

A kriptovaluta piac izgatott várakozásban van, mivel az Ethereum ETF lehetséges jóváhagyása jelentős fellendülést hozhat az altcoinok számára. Ezek közül az Algotech (ALGT) kiemelkedő szereplőként jelenik meg, jelentős figyelmet vonzva magára.
2024. 05. 24. 09:00
Megosztás:

A legnagyobb kriptovaluta bálnák nagy nyereségre gyűjtenek - DTX Exchange, Ethereum, Optimism és DOGE

A kriptovaluta piac két hónapos veszteségsorozatát megszakította, és a bikák arra készülnek, hogy több kriptovalutát új magasságokba repítsenek. A nagy mozgolódás előtt a bálnák már pozíciókat foglalnak, több vezető altcoint halmozva, amelyekről úgy vélik, hogy jelentős nyereséget hoznak majd a piac fellendülése során.
2024. 05. 24. 08:30
Megosztás:

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.
2024. 05. 24. 08:00
Megosztás:

Előny az eladóknál, új tünemény a lakáspiacon

A múlt év végére a felére csökkent a lakáspiac – 2022-ben még csúcsot döntő – túlértékeltsége a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint. A gazdasági körülmények javulása pedig tovább mérsékli a nominális áresés rizikóját. Ennek hatására válaszul kezdenek visszatérni a befektetők is a lakáspiacra.
2024. 05. 24. 07:30
Megosztás:

Év Finanszírozási Üzlete díjat nyert a MET Csoport

A vezető amszterdami pénzügyi piacelemző cég, a TXF „Az év európai árufinanszírozási ügylete” díjjal tüntette ki a 2023-ban aláírt hitelkerete kapcsán a svájci központú energiavállalatot, a MET Csoportot.
2024. 05. 24. 07:00
Megosztás:

Ki lesz az Európai Tanács elnöke?

Az intézményi ciklusváltás 2024 második felében az Európai Tanács elnökének megválasztásával zárul le. Az eddigi tapasztalatok alapján milyen szempontokat vesznek figyelembe az állam- vagy kormányfők, mely országból érkezhet az EiT új vezetője?
2024. 05. 24. 06:30
Megosztás:

Drámai változás a Google Hírekben: Nem vehető fel több kiadvány

2024. április 25. napjától drámai változás lépett életbe a weboldal tulajdonosok számára. Az eddig megszokott módon már többé nem vehető fel új kiadvány a Google Hírek kiadói központba (a Google Publisher Center-be).
2024. 05. 24. 06:00
Megosztás:

Nagyot csökken a THM-plafon, olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek

Fél év alatt több mint 4 százalékkal csökkentette az alapkamatot a jegybank, aminek hatására júliustól ennyivel lesz alacsonyabb a kötelező maximális teljes hiteldíj mutató a személyi kölcsönöknél, folyószámlahiteleknél, áruhiteleknél és hitelkártyáknál. A lakáskölcsönök önkéntes THM-plafonját azonban ez nem befolyásolja, ott már az is eredmény lenne, ha megtartanák a bankok a jelenlegit - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 05. 24. 05:30
Megosztás:

Újabb rekord dőlt meg áprilisban a hazai használtautó-piacon

Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez egy előzetes, becsült érték - a hónapban lezajlott adásvételeket követő átírások késleltetve jelennek meg a statisztikákban -, az eddigi 76 ezres havi rekordérték immár biztosan a múlté.
2024. 05. 24. 05:00
Megosztás:

Utasbiztosításnál egyformán fontos az ár és a szolgáltatás tartalma

A külföldre készülők fele mindig, további egynegyede pedig alkalomszerűen köt utasbiztosítást, a gyakran utazók és az idősebb korosztályok képviselői körében 60 százalék feletti a mindig kötők aránya. A biztosítás kiválasztásnál a többség számára fontos szempont, hogy a csomag a minimumot meghaladó szolgáltatásokat tartalmazzon, és az ára is legyen kedvező.
2024. 05. 24. 04:30
Megosztás: